Nakon jučerašnje sjednice

SDA odbacuje kao neutemeljene i tendenciozne napade SBB-a na premijera FBiH

Front30.03.17, 14:27h

SDA odbacuje kao neutemeljene i tendenciozne napade SBB-a na premijera FBiH
SDA traži od Vlade FBiH i Agencije za privatizaciju da se proces privatizacije Sarajevo osiguranja provede do kraja transparentno i isključivo u skladu sa zakonom

 

Predsjedništvo SDA je na jučerašnjoj sjednici izrazilo podršku setu zakona o akcizama i Zakonu o osiguranju depozita koje je utvrdilo Vijeće ministara BiH. Predsjedništvo je obavezalo svoje zastupnike u Parlamentarnoj skupštini BiH da podrže ove zakone, saopćeno je danas iz ove stranke.

 

Predsjedništvo SDA će u narednih petnaest dana održati tematsku sjednicu na kojoj će državni i federalni premijer Denis Zvizdić i Fadil Novalić predstaviti izvještaj o dosadašnjem radu i prezentirati reformske prioritete za naredni period.

 

Predsjedništvo SDA je također razmotrilo i odbacilo kao potpuno neutemeljene i tendenciozne napade SBB-a na premijera Fadila Novalića i Vladu  FBiH.

 

Predsjedništvo SDA daje punu podršku premijeru i Vladi FBiH i njihov rad u datim okolnostima ocjenjuje izuzetno uspješnim.

 

- Proces privatizacije osam firmi među kojima je i Sarajevo-osiguranje, a u kojima Vlada FBiH ima manjinski udio kapitala je otpočeo odlukom federalnog parlamenta iz 2012. godine. I prošli i sadašnji saziv Vlade FBiH su svake godine na prijedlog Agencije za privatizaciju usvajale plan privatizacije. I ove godine, direktor Agencije koji je kadar SBB-a je Vladi FBiH dostavio prijedlog za privatizaciju Sarajevo-osiguranja. Kolegij Vlade je jednoglasno, uz glas dopremijera iz SBB-a, predložio da se to uvrsti u dnevni red Vlade. Nakon toga je odluka na Vladi donesena jednoglasno, i bez ijedne primjedbe uključujući i četiri ministra iz SBB-a - navodi se u saopćenju. 

 

Stoga SDA traži od Vlade FBiH i Agencije za privatizaciju da se proces privatizacije Sarajevo osiguranja provede do kraja transparentno i isključivo u skladu sa zakonom.

 

- Zahtijevamo od Agencije za privatizaciju da javnosti podastre sve podatke i finansijske pokazatelje za stanje u Sarajevo osiguranju, jer jedino ova agencija ima uvid u pravo stanje. SDA ocjenjuje kao opasan, i po funkcioniranje pravne države štetan nalog predsjednika SBB Fahrudina Radončića direktoru Agencije za privatizaciju da ne poštuje odluku Vlade. To je flagrantan primjer vaninstitucionalnog djelovanja te se s pravom postavlja pitanje krajnjeg motiva ovakvog postupanja. Premijer vlade potpisuje sve odluke vlade u skladu sa Ustavom,zakonom i Poslovnikom o radu. Tražiti od premijera da on poništi odluku, koju je cijela vlada jednoglasno donijela, jeste zahtjev za neustavno djelovanje - stoji u saopćenju SDA.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook