KONCERTI 'LAČNOG FRANCA' U SARTR-U 21. I 22. APRILA

Zoran Predin traži Sarajku sa snimka iz '96-te, sa kojom pleše valcer u posratnom gradu...

Kultura29.03.17, 15:51h

Zoran Predin traži Sarajku sa snimka iz '96-te, sa kojom pleše valcer u posratnom gradu...
Zoran Predin, frontmen benda Lačni Franz, naveo je kako je osnovna ideja koncerata Lačnog Franza obilježavanje 21. godišnjice prvih posljeratnih koncerata u Sarajevu, koji su se održali krajem aprila 1996. godine na Akademiji scenskih umjetnosti u Srajevu i promocija novog albuma „Svako dobro“

 

Danas je u prostorijama Sarajevskog ratnog teatra održana press konferencija povodom koncerata benda Lačni Franz. Koncerti će se održati u SARTR-u 21. i 22. aprila s početkom u 20:30 sati.


Aleš Kurt, direktor Sarajevskog ratnog teatra, izjavio je kako je SARTR veoma ponosan što je domaćin koncerata i što ponovo nastavlja sa svojim koncertnim aktivnostima.


Zoran Predin, frontmen benda Lačni Franz, naveo je kako je osnovna ideja koncerata Lačnog Franza obilježavanje 21. godišnjice prvih posljeratnih koncerata u Sarajevu, koji su se održali krajem aprila 1996. godine na Akademiji scenskih umjetnosti u Srajevu i promocija novog albuma „Svako dobro“.


Nakon projekcije reportaže iz 1996. godine Zoran je izrazio želju da pronađe djevojku sa snimka s kojom pleše valcer, kako bi opet nakon 21 godinu zaplesali zajedno, te zahvalio svima onima koji su se prepoznali na reportaži i potvrdili svoj ponovni dolazak u aprilu.


Na press konferenciji su bili prisutni i Miro Purivatra, organizator koncerata iz 1996. godine, dekan Akademije dramskih umjetnosti Sarajevo Pjer Žalica i Ambasador Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini Iztok Grmek.


Generalni sponzor koncerata je Laško pivo, a generalni medijski sponzor je Antena Sarajevo.


Cijena ulaznice za koncerte iznosi 20KM i mogu se preuzeti u prostorijama SARTR-a svaki radni dan od 10 do 16 sati.

 

lacni-franz-naslovna


Grupa Lačni Franz se okupila 1979. i uz neprekidno nastupanje po svim republikama nakadašnje Jugoslavije do 1994. godine snimila 11 albuma, kojima je kasnije dodala četiri kompilacije. Njihovu isključivo autorsku muziku kritika je proglasila za ”kabaretnim rockom”, dok ih danas opisuje međunarodnom etiketom ”hard indie”.


U tekstovima lirika Zorana Predina glavna odlika je provokativan ironični sarkazam, jer on nestašno prepliće erotiku sa politikom i društvene tabue sa crnim humorom. Većina tekstova je gotovo uvijek dvosmislena, što im daje prepoznatljivost i alibi.


Anej Kočevar – bass, Luka Čadež  – bubanj, Boštjan Artiček – klavijature i Tine Čas – gitara, svježa su krv, koja svira stare i nove pjesme energijom Lačnog Franza iz osamdesetih, i njome puni žile najmlađe publike, kao i skeptičnih starijih fanova.


Na nekadašnjoj sceni Centra društvenih aktivnosti CDA, sadašnji Sarajevski ratni teatar SARTR, nastupala su neka od najvećih imena sa prostora cijele bivše države, mnogi danas poznati bendovi i muzičari napravili su svoje prve korake. U sjećanjima na tinejdžerske dane i dalje i u glavama mnogih odjekuju zvukovi grupa kao što su: Azra, EKV, Haustor, Rambo Amadeus, Zabranjeno Pušenje, Elvis J. Kurtović, Oktobar 1864, Djavoli, Kud Idijoti, Električni Orgazam, Sikter, Laibach, Letu Štuke, Obojeni Program, Bogrhesia, Lačni Franz, Bombarder, Sing Sing, Scabia, Futur II, Grupa Major, Armagedon, Betonska Ograda, Formula 4, Ludilo, Truhli pasulj, Truet, Najcrnja hronika, Havajski Vjetrovi, Enola Gay, Miladoyka Youneed, SCH, Skroz, Zoster, Velahavle i mnogi, mnogi drugi.


Uz želju za obnavljanjem koncertnih aktivnosti, od 2014. godine na sceni Sarajevskog ratnog teatar nastupali su Darko Rundek i Cargo Trio, Damir Avdić i Rambo Amadeus i Two Vinnetous.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook