sastanak s wigemarkom

Čović: Evidentno je da parlamentarna većina u Bosne i Hercegovine ne postoji već neko vrijeme

Front29.03.17, 15:35h

Čović: Evidentno je da parlamentarna većina u Bosne i Hercegovine ne postoji već neko vrijeme
Dodao je kako treba odvojiti pitanja koja su ključna za europski put BiH od međustranačkih nesuglasica

 

Evidentno je da parlamentarna većina u Bosne i Hercegovine ne postoji već neko vrijeme, izjavio je član Predsjedništva BiH Dragan Čović, te dodao kako ta činjenica ne smije zaustaviti provedbu Reformske agende i europski put BiH.

 

- Ja sam to već nekoliko puta rekao, i ne treba to uljepšavati, evidentno je da nemamo parlamentarnu većinu. Ali isto tako, novih izbora prije desetoga mjeseca sljedeće godine neće biti. Imamo izvršnu vlast kakvu imamo i trebamo raditi - kazao je Čović u Mostaru, nakon sastanka s voditeljem izaslanstva Europske unije u BiH Larsom-Gunnarom Wigemarkom.

 

Dodao je kako treba odvojiti pitanja koja su ključna za europski put BiH od međustranačkih nesuglasica.

 

- Sva pitanja koja se tiču Agende i našega europskog puta moraju biti izdvojena od naših neslaganja. Te naše igre i neslaganja morat će se riješiti na neki drugi način, bez obzira koliko je netko u pravu ili nije u pravu, a sve ono što je prošlo Vijeće ministara BiH, ja sam uvjeren, da će proći i parlamentarnu proceduru - kazao je Čović.

 

Wigemark se složio s Čovićevom ocjenom te je pozvao sve strane da se maksimalno angažiraju na provedbi preuzetih obveza.

 

- Potrebno je nastaviti s implementacijom ekonomskih i socijalnih reformi iz Reformske agende. Drago mi je što su predstavnici svih ključnih političkih stranaka u više navrata izrazili spremnost da međusobne razlike ostave po strani kako bi se europski put BiH mogao nastaviti - izjavio je Wigemark.

 

Komentirajući odluku Vijeća ministara BiH o povećanju trošarina na naftu i naftne derivati, Wigemark je kazao kako je ta odluka ključna za daljnji ekonomski rast BiH i otvaranje novih radnih mjesta, jer od provedbe te odluke ovisi nastavak izgradnje prometne infrastrukture.

 

- S druge strane, razumijem zabrinutost poljoprivrednika. U proteklih nekoliko mjeseca susreo sam se s tisućama poljoprivrednika širom BiH. Oni su u jako teškoj situaciji i moramo razmisliti o tome kako pomoći tim ljudima. Postoje brojni način kako to uraditi i nadam se kako će Europska unija i domaće institucije pronaći najbolja rješenja za njih - poručio je Wigemark.

 

Čović se dotaknuo i izmjena Izbornoga zakona BiH, kazavši kako će hrvatske političke stranke do kraja travnja u parlamentarnu proceduru uputiti svoje prijedloge tih izmjena, kako bi se ispunio barem minimum zahtjeva koji proizlaze iz presuda Ustavnog suda BiH.

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook