ispovijest bogate kćerke eileen

Mračne tajne odrastanja u sjenci dinastiji Rockefeller: Majka je bila depresivna, a otac skupljao insekte i...

Nedjeljni magazin28.03.17, 10:31h

Mračne tajne odrastanja u sjenci dinastiji Rockefeller: Majka je bila depresivna, a otac skupljao insekte i...
Omiljena fotografija Eileen Rockefeller prikazuje lijepu djevojčicu svijetlih uvojaka u naručju svoga oca

 

Eileen Rockefeller (65), kći najstarijeg milijardera na svijetu Davida Rockefellera (101) koji je preminuo u ponedjeljak 20. ožujka, sa suprugom i sinovima živi na obiteljskoj farmi u Vermontu, a u povodu očeve smrti okupila je obitelj u salonu na najvišem katu središnje zgrade Rockefeller Centera u New Yorku, gdje se jednom godišnje okupljaju članovi uže obitelji koji upravljaju zakladom Rockefeller, vlasnikom obiteljskog nasljedstva, a ondje je primila i reporterku Nedjeljnog Jutarnjeg.


Omiljena fotografija Eileen Rockefeller prikazuje lijepu djevojčicu svijetlih uvojaka u naručju svoga oca. U pozadini je cvijeće, čini se da se nalaze u prirodi i po svjetlu se daje zaključiti da je lijep dan, jedna od onih epizoda iz djetinjstva koje se urežu u sjećanje. Tek kasnije primjećujem da je fotografija nepotpuna, isječena iz veće slike na kojoj se uz oca nalazi i njezina majka Margaret. Kada je pitam zašto joj je draži isječak od originalne fotografije, govori mi: “Moja majka je bila poput sunca, nasmijana i vesela. No, potom bi uslijedili njezini mračni trenuci. Postajala bi odsutna i ljutita. Doista sam sigurna da je majčina depresija pojačala osjećaj manje vrijednosti koji me progonio tijekom čitavog života, jednako tako moju braću i sestre”, govori. Njezin otac David, naprotiv, bio je osoba vedrog karaktera. Iako je tijekom njezina djetinjstva uglavnom bio odsutan, osjećala je da ih veže posebna vrsta topline i prijateljstva koja se zadržala do zadnjega dana.


I u očevoj poodmakloj dobi zajednički ručak prilikom njezina dolaska u New York bilo je njihovo nepisano pravilo. “Tata me svaki put izveo na neko lijepo mjesto. Za te bi se prigode lijepo odjenuo i naručio birana vina. Unatoč starosti, ostao je džentlmen. Ljudi se, izgleda, ne mijenjaju”, nastavlja. Sve bi ovo bila uobičajena sličica iz života jedne obitelji da se ne radi o onoj koja nosi najzvučnije prezime od svih: Rockefeller.

 

eileen-rockfeller-porodica

 

Visoka ljestvica

 

Kada sam svojoj sugovornici Eileen, nasljednici dinastije Rockefeller, rekla da je u našem jeziku njezino prezime nositelj poslovičnog aludiranja na bogatstvo, nasmijala se. “Nije lako osjećati se važnim kada ti obitelj ljestvicu postavi tako visoko”, rekla je. Bio je vedar dan i prozor uredske prostorije uz koji je stajala otvarao je pogled prema zgradi Muzeja moderne umjetnosti MoMA, One Chase Manhattan Plazi, Lincoln Centru i Freedom Toweru, novoj inkarnaciji nekadašnjeg World Trade Centera. Sve su ovo zgrade vezane uz dostignuća njezine obitelji. To smo jutro provele u salonu na najvišem katu središnje zgrade Rockefeller Centera, remek-djela njezina djeda, u kojem se i danas nalaze obiteljski uredi. Jednom godišnje uži članovi obitelji koji, poput Eileen, upravljaju zakladom Rockefeller, vlasnikom obiteljskog nasljedstva, sastaju se upravo u ovoj prostoriji, čije zidove krase djela francuskih impresionista i pogled na Manhattan. Ovoga tjedna Eileen je izvanredno okupila članove obitelji kako bi im javila tužnu vijest da je u 101. godini života preminuo njezin otac David. Unatoč poodmakloj dobi, informacija je dočekana s nevjericom.

 

Ostatak priloga čitajte OVDJE

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook