gorka bh. svakodnevica

Nakon tri decenije rada - ni plate ni penzije ni zdravlja: Očajni radnici TTU Tuzla pred kapijom bivše firme

Hronika27.03.17, 19:40h

Nakon tri decenije rada - ni plate ni penzije ni zdravlja: Očajni radnici TTU Tuzla pred kapijom bivše firme
Pred kapijom svoje firme ostaju dok neko konačno ne riješi njihove probleme

 

Tuzlanski radnici ponovo su primorani na ulici tražiti svoja prava. Blizu 30 bivših radnika TTU Tuzla jutros je pokušalo postaviti šatorsko naselje pred bivšom firmom, ali im nije dozvolila policija. Na ovaj korak su se odlučili jer nemaju strpljenja čekati više da se ispune njihovi uslovi.

 

Pred kapijom svoje firme ostaju dok neko konačno ne riješi njihove probleme- piše N1

 

Da bi jutros došao na protest, Suad Džafić popio je devet tableta protiv bolova jer je zdravlje ostavio u tvornici gdje je kran pao na njega i jedva je preživo sa brojnim povredama. Nakon tri decenije rada, danas nema ni plate, ni penzije, ni zdravlja.

 

"Kad sam dobio knjižicu da idem na biro, dobio sam moždani udar i bio sam u bolnici. Nemam nikakvog primanja više od dva mjeseca. Živimo žena, ja i dijete", kazao nam je Suad Džafić, bivši radnik TTU.

 

Radnici traže 14 godina neuvezanog radnog staža i osam zagarantovanih plata. Fabrika je prodata za šest miliona, a njihovi zahtjevi nisu ispunjeni.

 

"Ja sam tražio da nam daju papir na kojem piše da nam je zabranjeno postavljanje šatora. Mi nismo htjeli ići u krajnost, da nas policija bije. Ostali smo ovdje i bit ćemo ovdje dok se ne riješe naši zahtjevi, dok neko ne dođe. Za šest miliona je prodata naša fabrika", komentarisao je Mehmed Terzić, predstavnik bivših radnika TTU-a.

 

"Ispunila sam uslove za penziju. Staž nije uvezan. Ne mogu otići u penziju. Evo šta doživljavamo. Po ulici, po cesti. Skinuti smo i sa biroa, izgubila sam naknadu. Šta sada da radimo? Hodamo po ulici bez igdje ičega", komentar je Refije Tokić, bivše radnice TTU-a.

 

Činjenica da su bespomoćni i da su spriječeni u postavljanju šatora, radnicima je teško pala jer smatraju da samo traže pošteno zarađeno.

 

"Nismo mi kriminalci. Mi tražimo samo svoje. Ići ćemo do Strazbura ako treba", istakao je Mirzet Džambić, bivši radnik TTU-a.

 

"Bolje da me neko ubije, halal mu bilo, nego ovako da se patim. Ovo je patnja", kazao je Suad Džafić, bivši radnik TTU.

 

Novootvorena firma TTU Energetik u vlasništvu Elektroprivrede i Rudnika Banovići, kupila je tvornicu za šest miliona maraka. Federalna vlada dala je obećanje angažmana 150 radnika. Mali dio je počeo već raditi. Ostali su i dalje u agoniji pred kapijom i čekaju.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook