video/ vlada fbih i borci

Postignut dogovor: Vojni osiguranici će biti odvojeni od penzionera

Front27.03.17, 17:34h

Postignut dogovor: Vojni osiguranici će biti odvojeni od penzionera
Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je danas da se rješavanju pitanja boračke populacije treba pristupiti sistemski radi iznalaženja dugoročnih rješenja vodeći računa pri tome da se ne ugrozi ekonomsko finansijska stabilnost FBiH, jer od toga umnogome zavisi i isplata naknada boračkoj populaciji

 

Predstavnici Vlade Federacije BiH, PIO-a i boračkih udruženja u FBiH održali su danas sastanak na kojem je dogovoreno rješenje problema boračko-invalidske zaštite i vojnih osiguranika čije su penzije smanjenje. Postignut je dogovor da će se kategorije starosnih penzionera i vojnih osiguranika jasno razdvojiti.


Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je danas da se rješavanju pitanja boračke populacije treba pristupiti sistemski radi iznalaženja dugoročnih rješenja vodeći računa pri tome da se ne ugrozi ekonomsko finansijska stabilnost FBiH, jer od toga umnogome zavisi i isplata naknada boračkoj populaciji.

 

Novalić je kazao da je na današnjem sastanku Kolegija premijera FBiH, Kolegija Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta FBiH s predstavnicima reprezentativnih boračkih organizacija i udruženja održanom u sjedištu Vlade Federacije BiH dogovorena strategija o rješavanju pitanja boračke populacije na prostoru Federacije BiH.

 

- Kada smo preuzeli dužnost, Vlada se suočila s velikim brojem problema u ovoj oblasti. Nadamo se da ćemo na ovaj način dugoročno riješiti pitanje prava boračke populacije, kako se naredne vlade koje budu u FBiH ne bi morale suočiti s problemima na koje smo mi naišli – kazao je Novalić na konferenciji za novinare nakon sastanka.

 

Dodao je da je jedan od problema nepostojanje registra branitelja, te dodao da je Zakon o boračkim udruženjima od posebnog interesa za Federaciju BiH.

 

- Ovo je preozbiljno pitanje za naše društvo i takvo mišljenje preovladava i u Vladi FBiH da trebamo ova važna pitanja riještiti na jedna sistemski način i  u partnerskom odnosu s boračkim organizacijama rješavati probleme - dodao je Novalić.   

 

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Salko Bukvarević je kazao da je na sastanku dogovoreno da se donošenjem novih i izmjenama postojećih zakona uredi ova oblast. To se posebno odnosi na slučajeve oduzimanja ili umanjenja prava branitelja, koje su se dešavale proteklih godina, a o kojima je odlučivao i Ustavni sud FBiH.

 

- Dogovorili smo da se putem izmjena Zakona o pravima boračke populacije provedu odluke Ustavnog suda FBiH - naveo je Bukvarević dodajući da, prema podacima kojima raspolažu, oko  95.000 osoba koristi neko od prava.  

 

Također, bilo je govora i o sklapanju sporazuma s predstavnicima boračkih udruženja vezano za sredstava koja postoje na temelju ušteda koje se ostvaruju svake godine.

 

- Svake godine određeni broj ljudi prestane ostvarivati neka prava, kao što su, naprimjer, djeca branitelja koja su napunila 18 godina i slično. Na ovaj način svake godine se ostvare uštede  od šest do sedam miliona KM, koje su preusmjeravane za druge namjene. Dogovorili smo da će se taj novac ubuduće dijeliti pripadnicima boračke populacije, koji se nalaze u najtežoj materijalnoj situaciji, kao što su demobilisani borci stariji od 60 godina koji nemaju penzije, djeca bez oba roditelja, ratni vojni invalidi s procentom invalidnosti od 20 do 50 posto koji su u stanju socijalne potrebe. Odluku u vezi  s ovim sredstvima će, kako smo dogovorili, donositi Vlada FBiH uz konsultacije s boračkim udruženjima. Sporazumom treba biti precizirano da se boračka prava ne smiju umanjivati - dodao je Bukvarević.   

 

Na sastanku je bilo govora i o vojnim penzijama ostvarenim po osnovu Zakona o privremenom povoljnijem penzioniranju.

 

Direktor Fonda PIO Zijad Krnjić je kazao da je dogovoreno da će se  izmjenama ovog zakona definirati da se zadrži sadašnji nivo ovih penzija, te da one u naredne tri godine dostignu nivo iz 2013. Također, dogovoreno je da će one biti finansirane tako da ne idu na teret starosnih penzija, odnosno 50 posto vojnih penzija će biti finansirano iz doprinosa, a 50 posto iz budžeta.

 

Sistemsko rješavanje uređenja sistema boračko invalidske zaštite podržali su i predstavnici Koordinacije udruženja braniteljske populacije Armije RBiH i HVO-a.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook