Šef Delegacije EU u BiH poručio

Wigemark: Vrijeme je da političari pokažu opredjeljenje za reforme

Front27.03.17, 14:23h

Wigemark: Vrijeme je da političari pokažu opredjeljenje za reforme
Nakon što je 24. marta istekao redovan rok za ispunjavanje obaveza za nastavak aranžmana, MMF je taj rok produžio do 31. marta

 

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars Gunnar- Wigemark podsjetio je danas sve političke lidere u BiH koji su se susreli s visokim predstavnicima Evropske komisije Federicom Mogherini i Johannesom Hahnom na zajedničko opredjeljenje ka reformama, ističući da je sada vrijeme da se to i pokaže, a ne da se ulazi u uobičajene dnevnopolitičke debate.

 

-  Ne možete jednu stvar govoriti nama ili našim partnerima poput Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) ili zemljama članicama, a onda nešto drugo pričati u zemlji. Postoji riječ za to - poručio je specijalni predstavnik EU u BiH.

 

Pozvao je sve institucije u BiH da počnu raditi, a dodao je i da EU ne smatra "ove političke igre" veoma ozbiljno dodajući da se tu radi o "igri među političarima" dok u isto vrijeme ljudi u BiH žele samo radna mjesta.

 

-Glasači su ti koji pozivaju političare i dužnosnike na odgovornost. Oni su ti koji ih plaćaju i trebaju osigurati da oni rade svoj posao - stav je Wigemarka.

 

Naglasio je i da ukoliko institucije budu radile, aranžman BiH s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) neće biti ugrožen, ali u suprotnom, stav je Wigemarka, građani moraju biti ti koji će pozvati političare i institucije na odgovornost.

 

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potvrdio je da će se na dnevnom redu sutrašnje sjednice Vijeća ministara BiH naći izmjene zakona o akcizama, ali je upitno da li će taj zakon dobiti "zeleno svjetlo", odnosno podršku ministara iz koalicije "Savez za promjene".

 

- Neki akteri ne žele čuti argumente Saveza za promjene koji razumije važnost pitanja iz Reformske agende i važnost aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), ali i važnost razvoja infrastrukture u BiH - mišljenja je Šarović.

 

Naveo je da je kroz ovaj zakon zatražena podrška za poljoprivredni sektor u cijeloj BiH koji je posebno ranjiv nakon adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), a dodatno povećanja cijene goriva za 15 feninga bi ih, smatra, dovelo u još nepovoljniji položaj imajući u vidu kašnjenje ionako malih podsticaja.

 

Izrazio je spremnost na razgovor s ključnim činiocima, uključujući MMF i entitetske vlade kako bi se kroz aranžman s MMF-om odnosno kroz zakon o akcizama našla rješenja za poljoprivrednike, a za Šarovića je to jednostavno jer se ne mora sve zvati "plavi dizel".

 

- No podrška kojom bi se ublažili negativni efekti povećanja akciza na gorivo mislim da je to minimum koji bi nas nagnao da podržimo cijeli aranžman - zaključio je Šarović.

 

Nakon što je 24. marta istekao redovan rok za ispunjavanje obaveza za nastavak aranžmana, MMF je taj rok produžio do 31. marta. Usvajanje zakona o akcizama, kojim se predviđa povećanje akciza na gorivo za 15 feninga po litru, jedan je od uvjeta za nastavak aranžmana.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook