Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH

Gubimo vrijeme olako, došli smo u situaciju da je zadnji tren! Bez aranžmana sa MMF-om bit će ugroženi proračuni entiteta i županija

Front27.03.17, 12:37h

Gubimo vrijeme olako, došli smo u situaciju da je zadnji tren! Bez aranžmana sa MMF-om bit će ugroženi proračuni entiteta i županija
Upitan ko je kriv zbog znaka pitanja kod MMF-a i ko koči aranžmane, kazao je da je Fiskalno vijeće dogovorilo sastanak, a čekalo se dva mjeseca da svi potpišu pismo

 

Bez aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom bit će ugroženi proračuni entiteta i županija, upozorio je danas u izjavi za televiziju N1 ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.

 

- Na nivou BiH, niti jedna marka ne ide prema proračunu institucija BiH, i onda se smatra da je to neutralan efekat. Ako nije dobro u entitetima, onda ne može biti dobro ni na nivou BiH - pojasnio je.

 

Kaže da su ekonomija i politika povezani. U pismu namjere koje je poslano, izražena je volja vlada BiH.

 

- To je rezultat pregovora i dogovora iz reformske agende. Osim novca, tu su stvari koje uvjetuju EBRD i ostali veliki svjetski finansijeri. Negativan ishod će imati reperkusije prema ozbiljnim finansijerima kazao je Bevanda, dodajući da je "sve do nas, ako ispunimo sve ono na što smo se obavezali".

 

Upitan ko je kriv zbog znaka pitanja kod MMF-a i ko koči aranžmane, kazao je da je Fiskalno vijeće dogovorilo sastanak, a čekalo se dva mjeseca da svi potpišu pismo.

 

- Gubimo vrijeme olako. Došli smo u situaciju da je zadnji tren. Javljaju se pritisci. Nadam se, biću optimista da će naredni dani biti oni dani kada će se usvajati stvari koje su dogovorene i potpisane - rekao je Bevanda za N1.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook