mnoge slavne ličnosti se tako hrane

Ne, vi ne želite 'kiseo' i nezdrav organizam: Sve što trebate znati o alkalnoj ishrani

Lifestyle26.03.17, 19:56h

Ne, vi ne želite 'kiseo' i nezdrav organizam: Sve što trebate znati o alkalnoj ishrani
Mnogi misle kako je hrana koja je kisela na okus ujedno i ona koja uzrokuje zakiseljenost tijela, ali to nije istina

 

Gwyneth Paltrow, Jennifer Lopez i mnoge druge slavne dame se hrane na ovaj način jer mnoga istraživanja pokazuju da ova prehrana znači i zdrav organizam.


 
Prema brojnim studijama koje se provode posljednjih godina, upravo prevelika lužnatost ili zakiseljenost organizma (osobito ovo potonje jer suvremeni način prehrane podrazumijeva prevelik unos baš ovakvih namirnica) smatra se uzročnikom većine akutnih i kroničnih poremećaja, smetnji i bolesti, osobito onih degenerativnih. 


Kako biste doveli svoje tijelo u savršen balans, donosimo vam niz korisnih i praktičnih savjeta- piše Grazia.hr.

 

* Povećanu razinu kiselosti uzrokuju nezdrave namirnice kao što su bijeli šećer i brašno, meso, jaja, margarin, mlijeko i mliječni proizvodi koji uzrokuju acidozu pa njihovu konzumaciju treba svesti na minimum, ali i neke zdrave namirnice poput šljiva, brusnica, višnji, graha, graška i leće koje valja konzumirati pametno - uz namirnice koje potiču lužnatost.


* Mnogi misle kako je hrana koja je kisela na okus ujedno i ona koja uzrokuje zakiseljenost tijela, ali to nije istina. Nije riječ o samoj namirnici, nego o tome kakve spojeve ona stvara prilikom razgradnje tijekom metabolizma. Tako je, primjerice, limun jedna od namirnica koja najbolje i najbrže otkiseljava tijelo pa ga koristite u što većoj mjeri.


 
* Još jedna široko dostupna i jeftina namirnica koja je jedan od najboljih boraca protiv prekomjerne količine kiseline u organizmu je voda. Ona vrlo efikasno i brzo uravnotežuje pH vrijednosti u organizmu, a dovoljno nam govori već i podatak da se naš organizam sastoji od 70% vode, dok krv čini čak 94% vode. Prilikom konzumacije svakako izbjegavajte one umjetno aromatizirane i s raznim dodacima za koje niste sigurni od čega su zaista spravljeni jer često sadrže skriveni šećer i/li umjetne zaslađivače koji će samo još dodatno povećati razinu zakiseljenosti.

 

* Među superhranu koja najefikasnije uklanja kisele nakupine iz cijelog tijela ubrajaju se (kiseli) kupus (sličan paradoks kao i s limunom), lanene sjemenke i te maslinovo ulje. Kod kupusa je jednako dobra i voda u kojoj se kuha. Kod ovih drugih namirnica je super to što ih možemo dodavati u brojna jela i napitke i na taj način osigurati svakodnevni optimalni unos.

 

* Treba pripaziti i na to da se u organizam unosi dovoljna količina kalija i natrija. Iako ih je najbolje unositi putem zdrave (lužnate) hrane, ako to nije moguće, preporuča se konzumacija dodataka prehrani, odnosno, mineralnih suplemenata koje je najbolje uzimati navečer (dok se vitaminski konzumiraju izjutra).

 

* Veliku pomoć u procesu otkiseljavanja organizma mogu imati i masaže, odlazak u saunu, vježbanje, meditacijske vježbe i duboko disanje, spravljanje svježih jela i što manja termička obrada namirnica (to povećava njihovu kiselost čak ako primarno i ne spadaju u ovu skupinu proizvoda), izbjegavanje kave, nikotina i alkohola...

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook