FOTO/ Suživot iz dječije perspektive

Drugačija priča iz Mostara: Šta Andrej kaže o džamiji, a Džana o crkvi...

Hronika27.03.17, 09:53h

Drugačija priča iz Mostara: Šta Andrej kaže o džamiji, a Džana o crkvi...
Sa djevojčicama koje pohađaju islamsku vjeronauku u posjeti mostarskim bogomoljama bio je i osmogodišnji Andrej, koji pohađa pravoslavnu vjeronauku, ali i njegova vršnjakinja Pia, koja uopće ne ide na vjersku nastavu

 

Učenici mostarske Šeste osnovne škole zajednički obilaze bogomolje kako bi učili o suživotu i religijama svojih drugova.

 

"Posjeta crkvama i džamiji naučila me da nas naše razlike ne trebaju da razdvajaju, već trebaju da nas spajaju. Naučila sam da se svi trebamo družiti i igrati zajedno", kazala je 11-godišnja Džana nakon posjete pravoslavnoj i katoličkoj crkvi, te džamiji u Mostaru- piše Al Jazeera

 

Riječi učenice Šeste osnovne škole iz Mostara dobijaju na težini kad se uzme u obzir da je njen grad više od 20 godina od okončanja rata u Bosni i Hercegovini simbol podjela, ne samo u tom dijelu zemlje već i šire.

 

djeca-u-crkvi

 

Ona je jedna od 70-ak učenika trećih i petih razreda ove škole koji su zajednički posjetili srpsku Sabornu crkvu, Franjevački samostan i župu te džamiju u Cernici.

 

Džanina drugarica, 10-godišnja Hana, kaže da su joj se svidjele unutrašnjosti crkava i džamije te da joj je drago što su ona i njene kolege naučili da vjera i nacija i bilo koja druga različitost među ljudima nisu razlog da se oni dijele. "To nije razlog da ne možemo biti prijatelji", ozbiljno je rekla učenica petog razreda.

 

djeca-u-pravoslavnoj-crkvi

 

Sa djevojčicama koje pohađaju islamsku vjeronauku u posjeti mostarskim bogomoljama bio je i osmogodišnji Andrej, koji pohađa pravoslavnu vjeronauku, ali i njegova vršnjakinja Pia, koja uopće ne ide na vjersku nastavu. To je nije spriječilo da uživa u posjeti. Najljepše joj je bilo, kaže, u džamiji, a iako je tog dana bilo vruće, nije nikako skidala šal koji je stavila prilikom ulaska u muslimanski vjerski objekt.

 

Andrej je, s druge strane, najviše uživao tokom posjete franjevcima zbog "šarenih mozaika". Svi zajednički kažu da žele opet obići tuđe bogomolje, ne samo u svom gradu već i šire.

 

Ostatak čitajte OVDJE

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook