FOTO/ PRIZORI IZ OKOLINE ILIJAŠA

Ko štiti kriminal - fotografije sa lica mjesta: Pogledajte kako se u BiH krade šuma i uništavaju ceste!

Hronika26.03.17, 12:44h

Ko štiti kriminal - fotografije sa lica mjesta: Pogledajte kako se u BiH krade šuma i uništavaju ceste!
Ilegalna sječa šuma već godinama se u BiH tretira kao veliki problem, ali i kao javna tajna pred kojom se zatvaraju oči...

 

Prizori koji se mogu vidjeti u našoj fotogaleriji, nažalost, vrlo su uobičajeni u BiH i često ilustruju nezakonitu sječu šuma, čime se izazivaju višestruke štetne posljedice po okolinu. Priložene gotografije prikazuju situaciju u mjestu Sirovine (okolina Ilijaša), a načinili su ih tamošnji mještani koji su ogorčeni zbog, kako kažu, konstantne krađe šuma i uništavanja lokalnih puteva.

 

-  Mi pokušavamo u zadnje tri godine da riješimo ovaj problem. Zvali smo inspekciju u više navrata, ali oni su nam svaki put rekli da je slučaj pod kontrolom. Međutim, na slikama koje vam šaljemo jasno se vidi  na koji način se izvlači šuma i u kakvom stanju se ostavlja uništena šuma, kao i uništeni put. Više ne možemo da prolazimo navedenim putem, koji je čak i obnovljen pred izbore..., tvrde mještani Sirovina i mole da se ova nekontrolisana situacija pothitno zaustavi kako posljedice ne bi bilo mnogo gore. 

 

Navedeni put nalazi se na lokalitetu Općine Ilijaš, u mjesto Vrutci (put Sirovine - Podlipnik, u blizni mjesta Čevljanovići i Gajovi).

 

- Svako ko ovdje dođe može se i sam uvijeriti u kakvom katastrofalnom stanju se nalazi ovaj put i šume u njegovoj okolini. Mislimo da javnost treba biti obavještena o navedenom kriminalu koji se dešava, poručuju mještani i pitaju zašto zakon o šumama u zadnjih sedam godina nije uveden?!

 

Ilegalna sječa šuma već godinama se u BiH tretira kao veliki problem, ali i kao javna tajna pred kojom se zatvaraju oči. Donošenje zakona koji će striktno urediti ovu oblast također se provlači godinama, a stručnjaci koji se bave ovim problemom tvrde da se loša politika prema ovim prirodnim resursima ogleda kroz nezakonite radnje pojedinaca, ali i kroz sumnjive poslovne planova šumarija.

 

Drugim riječima, razvio se čitav sistem uništavanja dragocjenog prirodnog bogatstva BiH, zbog čega ova oblast vapi za zakonskim uređenjem. Prizori iz okoline Ilijaša još jednom na to alarmantno ukazuju.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook