stres, ekonomska situacija i još mnogo toga

Narod nam je strašno depresivan: Evo koliko Bosanci i Hercegovci konzumiraju antidepresive

Hronika25.03.17, 10:53h

Narod nam je strašno depresivan: Evo koliko Bosanci i Hercegovci konzumiraju antidepresive
Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), depresija bi do 2020. godine mogla postati druga na listi vodećih bolesti, a antidepresivi su već sada među traženijim lijekovima u BiH gdje je samo protekle godine prodato više od milion pakovanja

 

Kontinuirani stres, ekonomska i socijalna nesigurnost te generalno nezadovoljstvo životnim okolnostima uzrok su porasta oboljelih od depresije u Bosni i Hercegovini.

 

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), depresija bi do 2020. godine mogla postati druga na listi vodećih bolesti, a antidepresivi su već sada među traženijim lijekovima u BiH gdje je samo protekle godine prodato više od milion pakovanja- piše Oslobodjenje

 

Više od četiri posto svjetskog stanovništva živi s depresijom, a ukupan broj osoba koje boluju od ovog čestog poremećaja u posljednjih je deset godina porastao za 18 posto, što u brojkama iznosi oko 322 miliona, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija.

 

WHO navodi da globalni ekonomski gubici premašuju milijardu američkih dolara godišnje, zbog izgubljene radne produktivnosti i odsustvovanja radnika s posla, uzrokovanih neliječenjem ovog poremećaja. Upozoravaju da ovi troškovi značajno nadilaze direktne troškove liječenja bolesti - troškove hospitalizacije i medikacije lijekovima.

 

Poremećaji mentalnog zdravlja, zbog porasta učešća u ukupnom obolijevanju i najčešće hroničnog toka, kao i početka već u adolescenciji i mlađoj odrasloj dobi, predstavljaju jedan od prioritetnih javnozdravstvenih problema za sve zemlje svijeta, pa tako i BiH, navode iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

 

U Bosni i Hercegovini je teško doći do preciznih podataka o broju osoba koji pate od depresije jer se, tvrde stručnjaci, ne radi prijava depresije kao poremećaja, ali su podaci o prodaji lijekova pokazali da je upotreba antidepresiva među bh. stanovništvom u porastu, ali je i dalje ispod evropskog prosjeka.

 

Ostatak čitajte na linku OVDJE.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook