Jean-Claude Juncker za 'Financial Times'

Raspad Evropske unije bi izazvao rat na Balkanu!

Front24.03.17, 16:48h

Raspad Evropske unije bi izazvao rat na Balkanu!
Trump ne razumije ništa u vezi s Evropom. Razgovarao je s Tuskom na telefon i mislio da priča sa mnom, rekao je Juncker

 

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker uputio je upozorenje predsjedniku SAD Donaldu Trumpu, u kojem navodi da njegovo ohrabrivanje zemalja EU da kopiraju "Brexit" može izazavati rat na području zapadnog Balkana, piše Financial Times.

 

On je u intervjuu za ovaj list kazao da je entuzijazam, koji je Trump pokazao na slučaju Velike Britanije, bio iznenađujući, te da je svoje upozorenje uručio Mikeu Penceu, potpredsjedniku SAD, kada je bio u posjeti Briselu.

 

Ovaj list je podsjetio na krvavi rat koji je izbio raspadom Jugoslavije, koji je zaustavljen intervencijom NATO-a.

 

- Rekao sam potpredsjedniku: Ne pozivajte druge države da napuste EU, jer ukoliko dođe do kolapsa EU, imat ćete novi rat na zapadnom Balkanu - kazao je Juncker.

 

On je dalje kazao da je važno da se države zapadnog Balkana podstiču za ulazak u EU, "jer ukoliko se ove države prepuste same sebi - imat ćemo rat ponovo".

 

Juncker je nadalje izjavio da idući mjesec planira posjetiti Washington, ali nije siguran da li će se sastati s Trumpom.

 

- Pokušavaju to dogovoriti, ali on ima druge prioritete. Usput, on ne razumije ništa u vezi s Evropom. Razgovarao je s Tuskom na telefon i mislio da priča sa mnom - dodao je Juncker.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook