radi se o nečem drugom

Ne doživljavajte sebe kao nakupinu kilograma koje ćete istopiti izgladnjivanjem: Nije stvar u dijeti!

Lifestyle24.03.17, 09:12h

Ne doživljavajte sebe kao nakupinu kilograma koje ćete istopiti izgladnjivanjem: Nije stvar u dijeti!
Kada vam se po glavi počnu vrzmati loše misli, jednostavno sami sebi naglas kažite stop jer negativne misli ni u kojem slučaju ne pomažu, samo nas vuku ka dnu i ne daju vam motivaciju

 

Zdrava i dobro izbalansirana ishrana je veoma važna kako bi svaka žena svoje tijelo dovela do savršenstva.

 

Toplije vrijeme možemo slobodno nazvati i sezonom dijeta i mršavljenja jer se manje-više sve žene užurbano pripremaju za ljeto i teže ka tome da što bolje izgledaju u kupaćem kostimu. Poduzmite nešto da zauvijek prestanete razmišljati o dijetama, a mi ćemo vam pomoći. Pokušajte prestati razmišljati o dijetama i koju novu ćete isprobati. Jednom za svagda treba da shvatite da dijete nisu ključ vaše dobre linije, već zdrava, dobro izbalansirana ishrana. To ste sigurno čuli već milion puta, ali samo zato jer je istinito. Ukoliko u potpunosti promijenite način na koji se hranite, potrebe za dijetom neće ni biti. Kada vam se po glavi počnu vrzmati loše misli, jednostavno sami sebi naglas kažite stop jer negativne misli ni u kojem slučaju ne pomažu, samo nas vuku ka dnu i ne daju vam motivaciju.

 


Dokumentujte svoje misli. Počnite voditi dnevnik u kojem ćete bilježiti sve misli i osjećanja koja vas podstiču da osjećate potrebu da držite dijetu ili jednostavno koje vas navode da pomislite da treba da smršate. Nakon nekog vremena sigurno ćete primijetiti da naslovnice magazina sa kojih vrište naslovi tipa “pokažite zavidnu liniju na plaži”, “smršajte do ljeta” sigurno imaju veliki uticaj. Ako vas ovakvi naslovi podstiču da razmišljate o dijeti, treba da se zapitate zašto vam treba „savršeno tijelo“ samo ljeti. Dnevnik će vam pomoći da otkrijete koji su pravi razlozi zbog kojih razmišljate o dijetama, a kada tačno otkrijete u čemu je problem, lakše ćete ga riješiti.

 

Nakon što otkrijete šablon koji vas navodi da se izgladnjujete, nakon nekog vremena ćete moći da skrenete misli. Prihvatite sebe onakvima kakvi jeste u ovom trenutku. Malo je žena na svijetu koje ne misle da treba da smršaju još samo dva kilograma da bi imale savršenu težinu, a nisu ni svjesne da bi ti kilogrami bez ikakvih problema otišli ukoliko bi samo prestale biti opsjednute njima. Pokušajte prihvatiti sebe, biti zadovoljne sobom kao majkom, drugaricom ili poslovnom ženom, ne doživljavajte sebe samo kao nakupinu kilograma koju treba da sredite.

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook