'bitniji im stranački interesi'

SDP upozorava: Za kratkog mandata Sebije Izetbegović, KCUS je napustilo 40 ljekara, djeca ne mogu biti operisana...

Front23.03.17, 15:39h

SDP upozorava: Za kratkog mandata Sebije Izetbegović, KCUS je napustilo 40 ljekara, djeca ne mogu biti operisana...
„Pitam se u kakvo se društvo i državu pretvaramo, u kojem se politički moćnici igraju životima nevine djece, koja hitno trebaju operacije“, rekao je Mačkić

 

Najmanje 70-ero djece, rođene sa srčanim manama, mjesecima ne može biti operisano, jer Klinički centar Univerziteta u Sarajevu nije nabavio potrebne materijale, dok su najbolji stručnjaci iz oblasti dječije kardiohirurgije napustili Klinički centar, upozorava Denis Mačkić, član Odbora za zdravstvo Socijaldemokratske partije BiH.

 

„Pitam se u kakvo se društvo i državu pretvaramo, u kojem se politički moćnici igraju životima nevine djece, koja hitno trebaju operacije“, rekao je Mačkić.

 

Podsjećamo, od sredine prošle godine na Kliničkom centru Sarajevo nedostaju osnovni lijekovi i materijali za rad. Prema revizorskom izvještaju, zalihe kliničke apoteke, u trenutku kada je Sebija Izetbegović imenovana za generalnu direktoricu KCUS-a, iznosile su milion i po konvertibilnih maraka. Danas je ta apoteka pusta.

 

„Ovo je nedopustivo sa moralnog, etičkog i ljudskog stanovišta i jasno ukazuje na dno koje smo dotakli sa postojećim kleronacionalnim političkim elitama koje misle samo o ličnim i uskostranačkim interesima, ne mareći za najosjetljiviji segment drutšva, na našu bolesnu djecu“, istaknuo je Mačkić.

 

Nedopustivo je da u kratkom vremenu mandata direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović, Klinički centar napusti 40 uglednih ljekara, i za vrijeme čijeg mandata bosanskohercegovačka djeca moraju ići u inozemstvo na operacije, jer zbog mjera “štednje” na KCUS-u nema ni konca, niti lijekova.

 

„Kao čovjek i ljekar očekujem hitnu reakciju Vlade i Parlamenta Federacije BiH, kao suosnivača KCUS-a, da što prije razriješe postojeću situaciju, jer čekajući menadžment KCUS-a da riješi ovaj problem, samo produžujemo agoniju u kojoj se nalaze roditelji i djeca“, zaključio je Mačkić u saopćenju za javnost. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/MR)

 

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook