Kazna za neaktivnost

Džaferović: Sankcionirati neopravdani izostanak zastupnika sa sjednica Doma

Front23.03.17, 14:57h

Džaferović: Sankcionirati neopravdani izostanak zastupnika sa sjednica Doma
Kaže da bi za njega bilo potpuno primjereno da svaki neopravdani izostanak sa sjednice Doma povlači ''recimo umanjenje plaće za 10 posto, sa sjednice Komisije umanjenje plaće za pet posto''

 

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je danas razmatrao Ocjenu primjene Kodeksa ponašanja poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH, materijal koji je pripremila Zajednička komisija za ljudska prava.

 

Predsjedavajući Doma Šefik Džaferović je kazao da od dana stupanja na snagu Kodeksa, Zajednička komisija nije imala prijave o povredi Kodeksa.

 

- Koristim priliku povodom ove tačke dnevnog reda da pozovem nadležnu komisiju da razmotri ozbiljan problem koji mi imamo u Parlamentu, a on se zove neopravdan izostanak zastupnika sa sjednica Predstavničkog doma PSBiH i da se predloži domu sankcioniranje takve aktivnosti, odnosno neaktivnosti - kazao je Džaferović, diskutirajući o ovom materijalu.

 

Dodao je da je nedopustivo da zastupnici bez opravdanja ne dolaze na sjednicu, ističući da neopravdani izostanak ne može ostati nekažnjen.

 

- Kod nas je to prepušteno sve volji birača i naredenim izborima. Mislim da u parlamentima drugih zemalja postoji uređeno pitanje odziva zastupnika sjednicama doma, komisijama. Molim da zajednička komisija pregleda praksu susjednih zemalja, drugih zemalja koje imaju ovu oblast uređenu i neka nam predlože rješenje kako da mi tu stvar u BiH uredimo - naveo je Džaferović.

 

Kaže da bi za njega bilo potpuno primjereno da svaki neopravdani izostanak sa sjednice Doma povlači "recimo umanjenje plaće za 10 posto, sa sjednice Komisije umanjenje plaće za pet posto".

 

- Pa biste vidjeli onda ko bi dolazio, a ko ne bi dolazio na ovaj dom - zaključio je Džaferović.

 

Poslanik Denis Bećirović (SDPBiH) podržao je Džaferovićevu diskusiju, dodajući da treba imati u vidu i poslovničke obaveze koje su vrlo jasne po tom pitanju.

 

Poslanik Damir Arnaut (SBB BiH) je također podržao Džaferovića, ističući kako smatra da je prisustvo sjednicama, ne samo bitno zbog rada i kontinuiteta rada, već i zbog poštivanja digniteta ovog doma, ali i najvažnije “zbog poštivanja onih na osnovu čijih glasova svi mi ovdje sjedimo“.

 

Nakon što su poslanici okončali raspravu o svim tačkama dnevnog reda današnje sjednice, uslijedila je pauze poslije koje će se izjašnjavati o svakoj tački dnevnog reda.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook