Normalno će raditi na sjednici PSBiH

Bosić: SDS ne želi učestvovati u produbljivanju krize u BiH

Front23.03.17, 11:07h

Bosić: SDS ne želi učestvovati u produbljivanju krize u BiH
Rekao je da će SDS na sjednici glasati po njihovom nahođenju, za ono što je u interesu RS-a, BiH i običnih ljudi, ali da neće glasati za akcize na gorivo za koje se predviđa da će doći u proceduru u PSBiH

 

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Mladen Bosić kazao je danas novinarima nakon proširenog kolegijuma da će Srpska demokratska stranka (SDS) prisustvovati današnjoj sjednici Predstavničkog doma i normalno raditi jer ne žele da učestvuju u produbljavanju krize u BiH.

 

- Ovdje se radi o rušenju institucija BiH. Prije svega, napadnuto je Predsjedništvo BiH tako što je Bakir Izetbegović napustio sjednicu Predsjedništva, a sada vidimo da je od SNSD-a napadnut i Parlament BiH i to oba doma i Dom naroda koji je blokiran odlukom Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Demokratskog narodnog saveza da ne učestvuju u sjednicama - istakao je Bosić, dodajući da je napadnut i Predstavnički dom najavom Kluba SNSD-a da neće učestvovati na sjednicama u narednom periodu.  

 

Bosić ocjenjuje da se radi o rušenju Dejtonskog mirovnog sporazuma te da SDS smatra da je to udar i na Republiku Srpsku (RS).

 

- Rušenje Dejtonskog sporazuma na ovaj način, kroz rušenje institucija koje je ovaj sporazum definirao, nije u interesu srpskog naroda ni RS-a, a ovo što radi Milorad Dodik je čisti avanturizam - potcrtao je.  

 

Ipak, izrazio je nadu da će u narednom periodu biti razumnih odluka, bar delegata i poslanika u PSBiH.

 

Rekao je da će SDS na sjednici glasati po njihovom nahođenju, za ono što je u interesu RS-a, BiH i običnih ljudi, ali da neće glasati za akcize na gorivo za koje se predviđa da će doći u proceduru u PSBiH.

 

- SDS nije učestvovao u razgovoru o akcizama, to su radili vlade Federacije BiH i RS-a. Ukoliko žele da prođu akcize koje su dogovarali, SNSD bi morao doći u Parlament, Dom naroda i Predstavnički dom i glasati za akcize, a mi to nećemo podržati - naveo je i podsjetio da je uslov SDS-a da podrži akcize na gorivo bio da se jedan dio tih akciza preusmjeri u plavi dizel, odnosno na pomoć bh. poljoprivrednicima.

 

- Takav je bio dogovor, ali je izigran u dogovoru Vlada FBiH i RS-a i mi nemamo nikakvu obavezu i namjeru da takav dogovor podržimo - ustvrdio je Bosić.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook