Nakon što je Skupština SBK usvojila odluku

Mladi iz Jajca odlučni: Bit će novih protesta zbog 'dvije škole pod jednim krovom'! Počinje prava borba za slobodu!

Hronika22.03.17, 12:09h

Mladi iz Jajca odlučni: Bit će novih protesta zbog 'dvije škole pod jednim krovom'! Počinje prava borba za slobodu!
Rimac je rekao kako su vjerovali da će to dogoditi, odnosno da će biti usvojene izmjene i dopune u vezi Mještovite škole, ali da tek sada počinje prava borba za slobodu

 

Skupština Srednjobosanskog kantona usvojila je izmjene i dopune Odluke o osnivanju Mješovite srednje škole "Jajce", čime su, kako je rečeno, uklonjene i posljednje administrativne prepreke za formiranje te škole od sljedeće školske godine.

 

Nakon prošlogodišnjih protesta protiv osnivanja nove škole u Jajcu, mladi u ovom bh. gradu i dalje su u odlučni u borbi protiv "dvije škole pod jednim krovom". Iz Jajca se u Novi dan na N1 javio Nikolas Rimac, jedan od predstavnika Vijeća učenika Srednje strukovne škole.

 

Rimac je rekao kako su vjerovali da će to dogoditi, odnosno da će biti usvojene izmjene i dopune u vezi Mještovite škole, ali da tek sada počinje prava borba za slobodu.

 

"U pripremi smo sa rezervnim planovima da bismo otežali taj proces novog plana programa i sistema", rekao je te dodao:

 

"Naravno, imamo veliku podršku medija i imamo veću podršku naših sugrađana, više nego prošle godine. Želimo uključiti sve organizacije i omladinske pokrete da pokažemo da se ovo zapravo tiče sviju i da naši sugrađani imaju priliku da nešto promijene. Veoma smo optimistični ali i realni i znamo da neće svi biti uz nas. Bitno je da nas bude 51 posto i to će biti malo teži proces. Vjerujemo da ćemo uspjeti da dokažemo da kao učenici mogu učiniti velike i ogromne promjene kao jedna grupa".

 

Na pitanje da li su mogući novi protesti rekao je da jesu, ali u većem broju, sa više znanja i boljim potezima.

 

Istakao je da čekaju da ustanove rezervni plan da uključe ostalu mladež iz Jajca.

 

"Protesti od prošle godine nisu bili sukladni za svakoga, bilo je ljeto i nisu sva djeca bila tu. Vjerujemo da će sljedeći biti u većem broju i u dosta boljoj i ljepšoj slici", rekao je.

 

O podršci profesora je kazao: "Prošle godine sa profesorima je bilo gusto. Oni su uvijek s nama bili srcem ali i oni imaju djecu i moraju da se hrane od nečeg i logično bi bilo otkaz za njih ako bi nas javno podržavali. Ovaj put imamo dosta dobru podršku, osobito od moje razrednice koja nam je donekle inspiracija da nastavim ovo raditi sa svojim drugovima. I ove godine imamo podršku ali ne od svih i ne iz svih škola, ali iz naše definitivno imamo".

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook