Predstavnički dom Parlamenta FBiH

Usvojena rezolucija o osudi inicijative za federalizaciju države

Front21.03.17, 15:47h

Usvojena rezolucija o osudi inicijative za federalizaciju države
Nakon usvajanja u Predstavničkom domu, predloženo je da isto učine i Dom naroda Parlamenta FBiH, oba doma Parlamentarne skupštine BiH i Narodna skupština Republike Srpske

 

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH danas je na vanrednom zasjedanju sa 70 glasova „za“ usvojio Rezoluciju o osudi inicijativa za federalizaciju BiH i njenih entiteta s ciljem etno-nacionalnih podjela i snaženje separatističkih tendencija. 

 

Na taj način, poslanici su osudili "kontinuirane tendencije i političke inicijative, bez obzira na to da li one dolaze iznutra ili van BiH, čiji je cilj uspostava sistema etno-nacionalne supermacije koji dugoročno vodi do rušenja ustavnog poretka i disolucije države BiH".

 

U tekstu Rezolucije, koju je inicirao poslanik SDP-a BiH Damir Mašić, stoji da poslanici pozivaju odgovorne institucije, tijela, organe, političke subjekte i pojedince u BiH i izvan nje na obustavu, ukidanje i napuštanje svih oblika koji podstiču na podjelu države po principu etno-teritorijalne dominacije različitih etničkih grupa na pojedinim dijelovima teritorije BiH.

 

Također, Predstavnički dom poziva relevantne evropske i regionalne faktore pravno-političkog poretka na poštivanje, a bh. subjekte na neodložnu provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima Derve Sejdića i Jakoba Fincija protiv BiH, Ilijaza Pilava protiv BiH, a naročito na implementaciju sveobuhvatne presude u slučaju Azre Zornić protiv BiH, čija provedba podrazumijeva poštivanje svih navedenih propisa.

 

Pozvane su potpisnice Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH na poštivanje i dosljednju primjenu njegovih odredbi prema kojima su se sve strane obavezale da će u „potpunosti poštivati suverenu jednakost jedna druge, rješavati sporna pitanja mirnim sredstvima i uzdržavat će se od bilo kakvih akcija, putem prijetnje ili upotrebom sile ili na bilo koji drugi nači, protiv teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti BiH“.

 

Predsjedavajući Predstavničkog doma Edin Mušić zadužen  je da o njenom sadržaju upozna Dom naroda Parlamenta FBiH, Parlamentarnu skupštinu BiH, OHR Delegaciju EU u BiH, te da tekst Rezolucije proslijedi Predsjedništvu BiH i Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

 

Ove dvije institucije, po zahtjevu poslanika, trebaju da u skladu s ustavnim ovlaštenjima upute Rezoluciju Evropskom parlamentu, Vijeću za implementaciju mira, predsjednicima Srbije i Hrvatske, Narodnoj skupštini Srbije, Saboru Hrvatske, te o tome informiše Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

 

Nakon usvajanja u Predstavničkom domu, predloženo je da isto učine i Dom naroda Parlamenta FBiH, oba doma Parlamentarne skupštine BiH i Narodna skupština Republike Srpske.

 

Poslanici očekuju od svih subjekata države i društva na svim niovima dosljednju primjenu zakonske regulative u BiH, kojom je zabranjen svaki oblik segregacije i diskriminacije građana.

 

Podsjećamo, o navedenoj Rezoluciji nisu glasali poslanici Kluba predvođenog HDZBiH i Kluba HDZ 1990 jer su ranije napustili vanrednu sjednicu Predstavnikog doma Parlamenta FBiH.  

Prije napuštanja, predjedavajući kluba poslanika predvođenog HDZ-om BiH Jozo Bagarić podsjetio je da je Damir Mašić predlagao današnju rezoluciju Predstavničkom domu i proteklog mjeseca, u danu kad je u Evropskom parlamenrtu raspravljano o rezoluciji o Bosni i Hercegovini.

 

Ova tema je u Predstavničkom domu predstavljena kao najvitalnije pitanje i nametnut je dojam kao da se radi o pitanju života i smrti, opstanka, rekao je Bagarić.

 

 - Zašto i čemu, zar zbog priče o federalizaciji već federalizirane FBiH i BiH, zbog rasprave o rezoluciji koja je taj dan razmatrana u Evropskom parlamentu?

 

Smatram da je to bio udar na demokraciju, na Ustav i udar na Hrvate. Zašto na Hrvate, je li zato što su oni stvarni pobornici pristupanja BiH Evropskoj uniji i pričaju o decentralizaciji i federalizaciji, a i tako su redovita meta - Bagarićeve su riječi.

 

Po njegovim daljnjim navodima, Rezolucijom se poziva na sprečavanje demokracije, slobode misli, riječi i djela.

Znači li to Hrvatima prijetnju i ultimatum Evropi da uz pomoć OHR-a bude obnovljena  alijansa te smijenjeni hrvatski dužnosnici i postavljeni „Hrvati po zanimanju“, zapitao je Bagarić.

 

- Znači li da potom treba izabrati hrvatskog člana Predsjedništva kao 2006., formirati vlast s hrvatskim izdajnicima iživljavajući se hrvatskim braniteljima? Maštovito je to i veoma ambiciozno, ali ne vjerujem da će međunarodna zajednica  i OHR ponoviti grešku. Čemu  zastrašivanje, ultimatumi i prijetnje, ovo je ipak demokracija - rekao je između ostalog Bagarić.

 

Hrvati se ne boje i dobro znaju šta su osude, zabrane i progoni, iskusili su to na vlastitoj koži, njihov je koncept Washingtonski sporazum, Dejton, Kreševska deklaracija i Deklaracija HNS-a, a to su načela decentralizacije, federalizacije i regionalizacije, ustvrdio je. 

 

- Je li zabranjeno govoriti o tim temama u Parlamentu FBiH? Čini se da je to posebno problem ako ga otvore Hrvati - kazao je također Jozo Bagarić i zaključio da Hrvati zapravo žele isto što i  marta 1992. kad su izlazili na referendum i zaokruživali da su za jedinstvenu BiH, jednakopravnu zajednicu Bošnjaka, Hrvata i Srba.

 

- Zna se ko je prvi stao u obranu od agersije; I što smo dobili mi od toga, što smo dobili od referenduma, obrane BiH i Washingtonskog sporazuma, Dejtona - to da smo neravnopravni, majorizirani i da ne konzumiramo konstitutivnost, da smo nebitniji od slučaja Sejdić-Finci, iako ne želim da umanjim značaj te presude - Bagarićeve su riječi.

 

On ističe da Hrvati jedino traže život u slobodi, sigurnosti i dostojanstvu, da sami biraju svoje predstavnike koji će donositi odluke i sudjelovati u kreiranju gospodraskog sustava, medijski prostor na maternjem jeziku.

 

- Ne znam otkud je predlagatelj Rezolucije i nije me briga, ali znam otkuda su moji Bagarići, iz Sarajeva, s Bistrika, i ovo je naša zemlja i ja ostajem u njoj - zaključio je predsjedavajući kluba poslanika predvođenih HDZ-om BiH.    

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook