UDRUŽENJE POSLODAVACA VS. VLADA FBIH

Ko koga obmanjuje: Kako će se zaista obračunavati novi porez na dohodak u FBiH?!

Hronika21.03.17, 14:45h

Ko koga obmanjuje: Kako će se zaista obračunavati novi porez na dohodak u FBiH?!
Udruženje poslodavaca FBiH je dijelom već predstavilo obračune do kojih su došli svojim analizama, a koji nedvosmisleno, kako se tvrdi, pokazuju da će primjena poreza na dohodak za budžet FBiH značiti dodatnih 50 do 60 miliona KM, odnosno, dodatni pritisak na cijenu rada, koja će se naplaćivati od uposlenika i poslodavaca

 

UPFBiH traži da Vlada predstavi cjelovit obračun naplate novog poreza na dohodak

 

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine tvrdi da Vlada FBiH pokušava obmanuti javnost "iznoseći selektivne informacije".

 

-Najprije je javnosti preneseno izjašnjenje Vlade FBiH o zahtjevu za ocjenu ustavnosti člana 61. stava 1. Zakona o porezu na dobit FBiH iz 2016. godine, a potom se u javnosti pojavila informacija iz Vlade FBiH o tome kako će obračun novog Nacrta zakona o porezu na dohodak, prema kojemu, navodno, niže plaće neće biti dodatno oporezovane. Opet se radi o svjesnom obmanjivanju javnosti, jer prema proračunu koji je Vlada FBiH predstavila na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH, osim plaća nižih od 700 KM, koje nakon proširenja poreske osnovnice, odnosno oporezivanja toplog obroka, prijevoza i regresa i obračuna doprinosa,  sigurno neće primati 55 posto građana, kako u svome saopćenju piše Vlada FBiH - navodi se u saopćenju za javnost UPFBiH.

 

Udruženje poziva nadležne iz Vlade FBiH da javno objave obračune prema Nacrtu zakona o porezu na dohodak FBiH uzimajući u obzir i Nacrt zakona o doprinosima FBiH i prezentiraju javnosti kompletan obračun.

 

Udruženje poslodavaca FBiH je dijelom već predstavilo obračune do kojih su došli svojim analizama, a koji nedvosmisleno, kako se tvrdi, pokazuju da će primjena poreza na dohodak za budžet FBiH značiti dodatnih 50 do 60 miliona KM, odnosno, dodatni pritisak na cijenu rada, koja će se naplaćivati od uposlenika i poslodavaca, ističu iz UPFBiH.

 

Kako je ranije za Fenu pojašnjeno iz Federalnog ministarstva finansija, a koje je u svojim izračunima koristilo evidencije Porezne uprave FBiH, koja je jedina ovlaštena i ima bazu podataka o svakom primanju pojedinačnog zaposlenog, 55 posto od ukupnog broja zaposlenih neće plaćati porez na dohodak od nesamostalne djelatnosti.

 

Obračun poreza na dohodak će se vršiti na način da se od ukupnog prihoda umanje obavezni doprinosi od 33 posto i lični odbitak od 700 KM mjesečno, i na tako dobivenu osnovicu primjene stope poreza. Porez na dohodak će se obračunavati primjenom progresivnih poreznih stopa – 13 posto na iznos osnovice do 800 KM mjesečno ( 9.600 godišnje), i po stopi 20 posto na razliku osnovice veće od 800 KM mjesečno (više od 9.600 godišnje).

 

Primjenom te metodologije, zaposlenik sa primanjima do 1.500 KM će plaćati manje poreza na dohodak po predloženom zakonu u odnosu na trenutno važeći.

 

Na temelju izračuna koji su napravljeni u Federalnom ministarstvu finansija, prema trenutno važećem zakonu, na ukupna primanja koja čine plaću od 600 KM i naknade (topli obrok, prijevoz, regres) od  200 KM, zaposlenik je plaćao 30 KM poreza na dohodak, a njemu se isplaćivalo 770 KM. Po predloženom zakonu, taj zaposlenik će plaćati 13 KM poreza na dohodak, a zadržati za sebe 787 KM. Taj zaposleni će imati više 17 KM, a koji je dosad plaćao na ime poreza. Iz Ministarstva ističu da će zaposleni sa primanjima većim od 1.500 KM na mjesečnoj osnovi plaćati više poreza nego što su bili u obavezi da plaćaju po trenutno važećem zakonu.

 

Primjenom progresivnih stopa postiže se fer i pravičan raspored poreznog tereta, jer će zaposleni sa višim primanjima plaćati i više poreza, a zaposleni sa niskim primanjima plaćati manje poreza na dohodak, navode iz Ministarstva finansija FBiH.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook