SAJAM PODUZETNIŠTVA I OBRTA U GRAČANICI

Nedžad Nuhanović: 'GRAPOS-EXPO' ove godine će biti najbolji sajam u BiH

Biznis Klub21.03.17, 12:42h

Nedžad Nuhanović: 'GRAPOS-EXPO' ove godine će biti najbolji sajam u BiH
Na sajmu „GRAPOS-EXPO“ nastaviti će se sa predstavljanjem privredne aktivnosti malog i srednjeg poduzetništva i ostalih aktera razvoja poduzetničke klime, kao i privrednog i ekonomskog razvoja kako općine Gračanica, tako i Tuzlanskog kantona te same Federacije Bosne i Hercegovine

Međunarodni sajam poduzetništva i obrta „GRAPOS-EXPO“ 2017, koji se održava od 18.do 22 aprila 2017. godine na prostoru poslovne zone „Širbegović“, okupiti će preko 300 izlagača iz zemlje i svijeta.


Na sajmu „GRAPOS-EXPO“ nastaviti će se sa predstavljanjem privredne aktivnosti malog i srednjeg poduzetništva i ostalih aktera razvoja poduzetničke klime, kao i privrednog i ekonomskog razvoja kako općine Gračanica, tako i Tuzlanskog kantona te same Federacije Bosne i Hercegovine.


- "GRAPOS-EXPO" ove godine će biti najorganizovaniji sajam u Gračanici do sada. Tehnički je projektovan na 10.000 kvadratnih metara, od čega je 6000 kvadratnih metara zatvorenog prostora. Gledajući sam razvoj, ove godine ćemo ostvariti zacrtani cilj koji je zamišljen 2010. godine, istakao je direktor Sajma Nedžad Nuhanović, te dodao da je ovo najbolja saradnja koja je ostvarena u BiH između lokalne zajednice i viših nivoa vlasti.  


U svom obraćanju predstavnicima medija Nusret Helić, načelnik Općine Gračanica, u ime organizatora i domaćina osvrnuo se na uspješnost Sajma, prvenstveno šta je donio i gračaničkoj privredi i šire.


- Mi smo kao lokalna zajednica partneri u ovom projektu, suorganizatori i poduzeli smo sve mjere da ovaj Sajam bude još uspješniji, te da ćemo putem Sajma u svijet poslati poruku da ova zemlja ima budućnost, ljude koji vuku naprijed, te da se na ove privrednike trebamo ugledati mi iz vlasti, političari i da svi vođeni ovako dobrom praksom trebamo krenuti ka naprijed, naveo je Helić.


Vlada TK je do sada svake godine podržavala održavanje ovog, sada već tradicionalnog sajma, a tako će biti i ove godine.


Tim povodom, Ministarstvo razvoja i poduzetništva TK organizovati će nekoliko sajamskih aktivnosti. U pitanju su aktivnosti u kojima se želi doprinijeti unapređenju poslovnog okruženja i podizanju poduzetničkog duha.

 
- Prva aktivnost se odnosi na panel diskusiju koju organizujemo nakon svečanog otvaranja sajma na kojem će govoriti relevantne institucije i akteri iz oblasti poslovnog okruženja i investicija. Također, Ministarstvo je suorganizator takmičenja turističko-ugostiteljskih škola sa područja BiH. Nadamo se da ćemo do početka Sajma uspjeti da organizujemo B2B susrete privrednika sa područja našeg kantona sa privrednicima Makedonije, kazala je Mirela Omerović, stručni saradnik za obrt u Ministarstvu razvoja i poduzetništva u Vladi TK.


„Budućnost se ne očekuje, ona se gradi!“ – slogan je Sajma koji je u samom početku organizovan sa jednim velikim entuzijazmom.


- Saradnja privrednika Gračanice i Opštine Gračanica koja je nastala prije par godina pokazala se kao veoma dobra i sada je donijela rezultate da je ovo jedan od najvećih privrednih događaja u TK. Vođeni dobrom praksom, postavili smo novi cilj, a on je da ¨GRAPOS-EXPO¨ postane najveći privredni sajam u BiH, te da postane prepoznatljiv u regionu i šire, izjavio je Said Karalić, potpredsjednik Organizacionog odbora sajma.

 


(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook