Poslanik SDP-A poručio

Mašić: Federalizacija je put u podjelu BiH na tri dijela

Front21.03.17, 11:59h

Mašić: Federalizacija je put u podjelu BiH na tri dijela
Poslanik SDA Muhamed Ibrahimović, pozivajući se na Aneks 1 Dejtonskog sporazuma, smatra da u rezoluciju treba unijeti i stav o potrebnom balansu u naoružanju kako u Bosni i Hercegovini tako i sa susjedima

 

Damir Mašić, poslanik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, predložio je da Predstavnički dom Federalnog parlamenta donese na današnjoj vanrednoj sjednici rezoluciju kojom će osuditi inicijative za federalizacijom države i entiteta čiji su ciljevi etnonacionalna podjela i snaženje seperatističkih tendencija.

 

Federalizacija  je put u podjelu Bosne i Hercegovine na tri dijela, a ova rezolucija treba da pokaže da takvim inicijativama nema mjesta, obrazožio je Mašić kao predlagač.

 

Iz poslaničkog kluba Stranke demokratske akcije su kazali da se slažu s osnovnim porukama iz Mašićeve rezolucije te izražavaju zadovoljstvo što je predlagač uvažio i neke prijedloge iz ovog poslaničkog kluba za popravku teksta.

 

Poslanik SDA Muhamed Ibrahimović, pozivajući se na Aneks 1 Dejtonskog sporazuma, smatra da u rezoluciju treba unijeti i stav o potrebnom balansu u naoružanju kako u Bosni i Hercegovini tako i sa susjedima.

 

- Prema podacima, BiH ima oko 16.000 tona neperspektivnog naoružanja koje se neprestano uništava, a susjedi se uporno modernizuju, nabavljaju nova naoružanja, što narušava balans na koji su se obavezale potpisnice Dejtonskog sporazuma - rekao je Ibrahimović

 

Poslanik Boro Krišto iz Hrvatske demokratske zajednice 1990 smatra da je Mašićeva rezolucija preuranjena i da nije plod konsenzusa političkih subjekata dva konstutivna naroda, bošnjačkog i hrvatskog, kao ni stranaka u Federalnom parlamentu.

 

Rezolucija je preuranjena i njeno donošenje bi doprinijelo snaženju političkih tenzija, rekao je Krišto najavljujući da stranka čiji je on član neće podržati rezoluciju.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook