Pacijenti u strahu

U BiH mjesecima vlada nestašica lijekova za različite mentalne poremećaje

Hronika21.03.17, 08:47h

U BiH mjesecima vlada nestašica lijekova za različite mentalne poremećaje
Stanje oboljelih može se u velikoj mjeri pogoršati ako ne uzimaju redovnu mjesečnu terapiju

 

U apotekama u BiH već nekoliko mjeseci vlada nestašica lijekova kojima se liječe različiti mentalni poremećaji, a u skladu s kliničkom slikom pacijenata, liječnici propisuju zamjensku terapiju koju pacijenti u nekim slučajevima moraju plaćati. Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH ističu kako je trenutno nestašica lijeka litijeva karbonata u tabletama od 300 mg, kao i lijekova moditen, tableta i otopine za injekciju.

 

“Nositelj dozvole za ove lijekove tvrdi da će litijev karbonat biti dostupan na našem tržištu do kraja ovog mjeseca, dok za moditen tablete u BiH postoji registrirana paralelan lijek u obliku tableta, ali ne i otopine za injekcije”, kazali su za Glas Srpske iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Nestašica ovih lijekova prisutna je još od jeseni i u situacijama kada na tržištu nema određenog lijeka, koji nema zamjenu, pacijent se mora obvezno konsultovati s ljekarom specijalistom koji će propisati odgovarajuću terapiju.

 

Šefica psihijatrijske službe u Bolnici “Dr. Mladen Stojanović” u Prijedoru specijalistica psihijatrije Slobodanka Timarac ističe da u većini slučajeva postoje odgovarajući zamjenski lijekovi koje se propisuje pacijentima ako nedostaje njihova redovita terapija. “Za lijekove koji nemaju odgovarajuću verziju propisujemo lijekove novije generacije koji u većini slučajeva nisu na bolničkoj listi i pacijenti ih moraju plaćati, pa to predstavlja dodatni problem za njih”, rekla je za Glas Srpske Timarac.

 

Litijev karbonat primjenjuje se u prevenciji i liječenju manije, manično-depresivne psihoze, recidivirajuće depresije te u liječenju agresivnog ili autodestruktivnog ponašanja. Lijek Moditen proizvođača Krka koristi se za liječenje anksioznosti, shizofrenije i psihoza. Injekcije moditena primaju pacijenti oboljeli od shizofrenije kako bi se njihovo stanje stabiliziralo. Psihijatri ističu kako oboljeli od shizofrenije imaju ideje proganjanja, zatim ljubomore, agresivni su i karakteriziraju ih paranoidni postupci.

 

“Uzimanje moditena u ampuli jednom mjesečno daje jako dobre rezultate kod pacijenata oboljelih od shizofrenije, njihovo stanje se stabilizira i lako je raditi s njima”, ističu psihijatri. Naglašavaju da, uz moditen u ampulama, postoji isti lijek u tabletama, ali je takva terapija vrlo nezgodna za pacijente i ne daje željene učinke. “S oboljelima od shizofrenije je jako teško ostvariti suradnju u smislu da koriste terapiju, odbijaju svakodnevno uzimanje tableta, a mnogi smatraju da im lijek nije ni potreban”, objašnjavaju psihijatri.

 

Naglašavaju da se stanje oboljelih može u velikoj mjeri pogoršati ako ne uzimaju redovnu mjesečnu terapiju te da nestašica lijeka može prouzrokovati veliku agresivnost oboljelih i sve ono što primjena lijeka sprečava. Podsjetimo, na području FBiH od kraja prošle godine nedostaju i pojedini citostatici za liječenje onkoloških pacijenata koje nabavlja Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

 

(Vecernji.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook