Pokojni milijarder bio veliki poštovalac Maršala

Kako je David Rockefeller govorio o Jugoslaviji i Josipu Brozu Titu...

Nedjeljni magazin20.03.17, 19:07h

Kako je David Rockefeller govorio o Jugoslaviji i Josipu Brozu Titu...
Naime, u intervjuu koji je davno sa njim radila novinarka Mira Adanja Polak, navodi se da je "Chase Manhattan banka" bila prva američka banka koja je poslije rata počela da sarađuje s Jugoslavijom

 

Pokojni David Rockefeller, koji je bio posljednji živi unuk najbogatijeg čovjeka u istoriji svijeta Johna D. Rockefellera, u svojoj prošlosti bio je povezan sa Jugoslavijom i Josipom Brozom Titom.

 

Naime, u intervjuu koji je davno sa njim radila novinarka Mira Adanja Polak, navodi se da je "Chase Manhattan banka" bila prva američka banka koja je poslije rata počela da sarađuje s Jugoslavijom i koja je pokazala interesovanje za privredu Jugoslavije. Tim povodom je David Rockefeller nekoliko puta posjetio nekadašnju SFRJ.

 

O susretu sa Titom na sastanku bankara svijeta Rockefeller je rekao:

 

- Uvijek sam bio impresioniran predsjednikom Titom kao vođom kompleksne države u nemirnom svijetu i dalekovidim međunarodnim državnikom. Moje kolege u "Chase Manhattan-banci" i ja bili smo duboko dirnuti viješću o njegovoj smrti. On je bio veliki ratni lider, koji je osnovao novu Jugoslaviju u duhu bratstva i jedinstva. Predsjednik Tito dao je ogroman doprinos miru u svijetu, što će trajati u budućnosti. Za svoju ulogu stvaraoca pokreta nesvrstanih, on je svuda zaslužio poštovanje ljudi, ali će se duboko osjećati nedostatak njegove hrabrosti i rukovođenja, iako je predsjednik Tito otišao, nezavisnost, stabilnost i prosperitet Jugoslavije služiće kao živo svjedočanstvo o njemu - rekao je Rockefeller, a piše u knjizi Mire Adanje Polak.

 

Josip Broz Tito

 

Milijarder David Rockefeller preminuo je u 101. godini. On je bio američki bankar i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, prema podacima časopisa Forbes, vrijednost njegove imovine je blizu tri milijarde dolara.

 

Rođen je u New Yorku i namlađi je od šest sinova Johna Rockefellera Jr., sina Johna D. Rockefellera Sr., osnivača naftne kompanije Standard Oil-a.

 

Tokom života je David Rockefeller uspio je da ostvari uticaj dostojan nasljeđa jedne od najmoćnijih kapitalističkih dinastija u istoriji.

 

(Blic.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook