VELIKA OBEĆANJA, JOŠ VEĆE AMBICIJE, KAD ONO...

Pogledajte kako danas izgleda 'bosanski Dubai': Pravo razočarenje kada se dođe u Buroj Ozone u Trnovu...

Biznis Klub18.03.17, 23:36h

Pogledajte kako danas izgleda 'bosanski Dubai': Pravo razočarenje kada se dođe u Buroj Ozone u Trnovu...
Ekipa Biznisinfa posjetila je ovo gradilište povodom polugodišnjice početka gradnje, ali ono što su tamo zatekli je krajnje razočaravajuće

 


Izvor: Biznisinfo.ba


U nedjelju se navršava pola godine otkako je položen kamen temeljac i počela izgradnja najvećeg turističkog grada u Evropi. Tada je rečeno da će u izgradnju projekta Buroj Ozone u Trnovu kraj Sarajeva biti uloženo oko 4,5 milijardi KM, te da će sadržavati oko 1.000 vila, hotele, stadion, bolnicu itd.

 

trnovo-buroj-ozone-7
Ovo je trebao izgledati grandiozni turistički kompleks nadomak Sarajeva...


Ceremoniji 19. septembra 2016. u Trnovu prisustvovali su najviši državni zvaničnici, a odmah nakon toga investitor, kompanija Buroj International Group počela je s gradnjom položivši temelje za 5-6 prvih kuća.

 

Ekipa Biznisinfa posjetila je ovo gradilište povodom polugodišnjice početka gradnje, ali ono što smo tamo zatekli je krajnje razočaravajuće.


Osim spomenutih temelja za 5-6 kuća ništa više nije urađeno, a gradilište je napušteno. Mjesto gradnje nije označeno niti pripremljeno za radove, nema nikakvih aktivnosti, radnika niti ijedne mašine.

 

buroj-ozone-kamen-temeljac
... a ovako izgleda danas, godinu dana nakon ambiciozne najave velikog projekta!


Na licu mjesta nema ni čuvara a uklonjena je čak i tabla s imenom investitora i osnovnim podacima o projektu, koja po zakonu mora stajati na svakom gradilištu.


Osim toga, investitor očito nikada nije ni došao u posjed zemljišta, s obzirom na oglase koji se mogu naći na internetu. Na najvećem domaćem sajtu za prodaju OLX (bivši PIK) nalazi se oglas kojim vlasnik prodaje zemljište upravo na mjestu gdje je planirana gradnja Buroj Ozonea.


„Zemljište u budućem turističkom kompleksu Buroj Ozone na Prečkom polju u podnožju Bjelašnice. Zemljište je parcelisano, svi papiri uredni, vlasništvo 1/1. Radi se o zemljištu koje nije prodano opštini zbog nemogućnosti postizanja dogovora oko cijene“, navodi se u ovom oglasu.


Na OLX se može naći još oglasa na kojima se prodaju druge parcele na Prečkom polju, odnosno na mjestu gdje je planirana gradnja turističkog grada, a koje su još uvijek u vlasništvu privatnih lica.


Podsjetimo da su o početku izgradnje turističkog grada Buroj Ozone prije pola godine izvijestili svi regionalni pa čak i mnogi svjetski mediji koji su projekat nazivali i “bosanski Dubai”, ali da sada podaci sa terena ne daju nikakvu nadu da će ovaj projekat ikada biti realizovan.   

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook