Pod mentorstvom Sinana Alimanovića

Prvi jazz koncert studenata Muzičke akademije u Sarajevu

Kultura18.03.17, 14:54h

Prvi jazz koncert studenata Muzičke akademije u Sarajevu
Koncert je prekidan stalnim ovacijama, što mladim jazzerima nije predstavljalo nikakav problem jer su upravo sreća i optimizam, uz kvalitet, ono što je u najvećoj mjeri obilježilo ovu sarajevsku noć

 

U Muzičkoj akademiji u Sarajevu u četvrtak je upriličen prvi jazz koncert studenata Muzičke akademije pod nazivom "Jazz Night" i mentorstvom profesora Sinana Alimanovića.

 

Atmosfera na koncertu bila je izvanredna. Mladi muzičari su uz mnogo strasti izvodili kompleksne i legendarne kompozicije koje su obilježile jazz.

 

Koncert je prekidan stalnim ovacijama, što mladim jazzerima nije predstavljalo nikakav problem jer su upravo sreća i optimizam, uz kvalitet, ono što je u najvećoj mjeri obilježilo ovu sarajevsku noć.

 

Profesor, pijanist, kompozitor, dirigent i aranžer Sinan Alimanović otvorio je koncert, izražavajući zadovoljstvo što je dio ove 'historijske priče'.

 

- Velika mi je čast, kao dugogodišnjem jazz muzičaru, što sam dio historijske priče, što sam u ulozi mentora uputio ove mlade ljude i ukazao im na značaj univerzalnog jezika jazza... - izjavio je Alimanović.

 

Alimanović je također naglasio da ovi mladi ljudi predstavljaju stvarne čuvare jazza u BiH, ali i čuvare svih kulturnih i danas rijetkih vrijednosti koje nam moraju biti motiv u vlastitom djelovanju i stvaralaštvu.

 

Na koncertu, pod nazivom “Jazz Night” nastupili su perspektivni studenti jazza - Zlatan Božuta, Haris Kartal, Vedran Vujica, Ariana Piknjač, Šejla Grgić, Jasmin Avdagić, Selma Droce, Dario Kos te saradnici prof. Davor Maraus i Dinko Šimunović.

 

Bivša studentica Sinana Alimanovića, sada profesorica Selma Droce, nakon koncerta je izjavila da joj je to najljepši koncert u životu, te da joj je bila čast biti dio te priče.

 

Mladi čuvari jazza u BiH izveli su neka od najznačajnijih djela iz historije domaćeg i svjetskog jazza. Neki od autora koji su se našli na koncertnom programu su - Miles Davis, Charlie Parker, Django Reinhardt, Sinan Alimanović, Victor Young...

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook