Prije 23 godine

Vašingtonski sporazum zaustavio sukob Armije RBiH i HVO-a, nastala FBiH sa deset kantona

Front18.03.17, 13:02h

Vašingtonski sporazum zaustavio sukob Armije RBiH i HVO-a, nastala FBiH sa deset kantona
Vašingtonski sporazum je trebao biti samo prva faza dogovora između tri naroda u BiH, dok bi druga faza bila i uključivanje Republike Srpske u pregovore

 

Prije 23 godine potpisan je Vašingtonski sporazum koji je zaustavio sukobe između Armije RBiH i Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) te je sklopljeno primirje.

 

Sporazum su potpisali tadašnji bosanskohercegovački premijer Haris Silajdžić, hrvatski ministar vanjskih poslova Mate Granić te predsjednik tadašnje Herceg-Bosne Krešimir Zubak.

 

Osim što je dogovoreno primirje između Armije RBiH i HVO-a u Vašingtonu ovim sporazumom je ukinuta i Herceg-Bosna, a dogovorena Federacija Bosne i Hercegovine, koja se sastoji od deset kantona. Kantoni su uvedeni kako bi se spriječila dominacija jednog naroda nad drugim, odnosno dominacija Bošnjaka nad Hrvatima i obrnuto. No jasno je da ni ta podjela više nema svoj smisao. Tako primjerice Zapadnohercegovački kanton Hrvati nazivaju Hercegbosanskom županijom koji je etnički skoro čist od druga dva konstitutivna naroda Bošnjaka i Srba.

 

Vašingtonski sporazum je trebao biti samo prva faza dogovora između tri naroda u BiH, dok bi druga faza bila i uključivanje Republike Srpske u pregovore. Plan je bio da se na nivou cijele BiH uspostavi kantonalno uređenje čime ne bi postojao ni entitet RS ali taj plan nije realiziran, piše Patria.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook