Napetost se nastavlja

Turska zaprijetila Evropi: Raznijet ćemo vam pamet vraćanjem 15.000 izbjeglica mjesečno

Front17.03.17, 14:04h

Turska zaprijetila Evropi: Raznijet ćemo vam pamet vraćanjem 15.000 izbjeglica mjesečno
Ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu već je nagovijestio da bi Turska mogla odustati od sporazuma i da više ne bi mogla primati migrante koji su prešli u Grčku

 

Turski ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu zaprijetio je "raznijeti pamet" Evropi slanjem 15.000 izbjeglica mjesečno na teritoriju EU, u pojačanom sporenju s blokom.

 

Ankara i Bruxelles potpisali su prije godinu dana 18. marta istorijski sporazum koji je značajno umanjio priliv migranata iz Turske u Evropu.

 

Sporazum, međutim, sada "visi u zraku" zbog diplomatskih kriza oko blokiranja turskim ministrima da održavaju mitinge po Evropi.

 

- Ako želite to, mogli bismo otvoriti put za 15.000 izbjeglica koje ne šaljemo svakog mjeseca i raznijeti pamet Evropi - navela je državna novinska agencija Anadolija izjavu Soylua iz govora koji je održao u četvrtak navečer.

 

Ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu već je nagovijestio da bi Turska mogla odustati od sporazuma i da više ne bi mogla primati migrante koji su prešli u Grčku.

 

Kriza je izbila kada su Holandija i Njemačka odbile da dopuste turskim ministrima da provode kampanju za referendum od 16. aprila koji bi proširio ovlasti predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, što je nagnalo turskog moćnika da ih uporedi s nacističkom Njemačkom.

 

Soylu, tvrdolinijaš koji se smatra bliskim Erdoganu, optužio je Den Haag i Berlin za umiješanost u proteste protiv Erdogana iz juna 2013., prokurdske nemire iz oktobra 2014. i propali pokušaj puča od 15. jula prošle godine. 

 

- Oni nastoje dovršiti posao koji nisu kompletirali. Ko radi taj posao? Holandija i Njemačka - izjavio je  Soylu.

 

On je optužio Evropu što ne pomaže Turskoj da uđe u blok i ne podržava je u borbi protiv terorizma, prenosi AFP.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook