Ministar sigurnosti BiH o izjavama hrvatske predsjednice

Dragan Mektić oštro odgovorio Kolindi Grabar Kitarović: Odakle ona crpi takve konstatacije?

Front17.03.17, 12:26h

Dragan Mektić oštro odgovorio Kolindi Grabar Kitarović: Odakle ona crpi takve konstatacije?
Grabar Kitarović obratila se jučer učesnicima naučno stručnog skupa s međunarodnim učešćem ''Hrvati Bosne i Hercegovine – nositelji evropskih vrijednosti?'' koji je održan u Neumu

 

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović jučer je u Neumu rekla da je došlo do porasta ekstremizma u BiH, a danas je stigao odgovor ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića na njenu konstataciju.

 

Kako je Mektić kazao na današnjoj press konferenciji, nije mu jasno odakle predsjednica Hrvatske crpi takve ocjene.

 

''U našim komunikacijama i analizama nemamo takve zaključke. Odakle ona crpi takve konstatacije meni nije poznato. Čudno mi je otkud problem migracija, kada mi s tim uopće nemamo problema. Možda nas je zabunom stavila na balkansku rutu, jer mi nismo na toj ruti jer niti jedan migrant nije skrenuo s balkanske rute i došao u BiH'', ispričao je Mektić danas.

 

Dodao je da mu nije jasno otkud u njenom izlaganju komentari o izbjegličkoj krizi na teritoriji BiH.

 

''Mi se jesmo pripremali, ali mi ni dan danas nemamo problema s tim. Imamo pojedinačne pokušaje da uđu u BiH i preko BiH odu dalje, ali toga je uvijek bilo. Zato i imamo imigracioni službu, sve razvijene kapacitete da se borimo protiv toga'', rekao je on.

 

Podsjećamo, Grabar Kitarović obratila se jučer učesnicima naučno stručnog skupa s međunarodnim učešćem „Hrvati Bosne i Hercegovine – nositelji evropskih vrijednosti?“ koji je održan u Neumu.

 

''BiH je izložena novim izazovima, posebno zbog rasta broja eksremističkih grupa i migrantske krize. Uz jačanje separatističkih težnji u Republici Srpskoj, položaj Hrvata u RS-u je loš. Hrvatska snažno podržava suverenitet BiH i teritorijalnu cjelovitost. Spremni smo pomoći bih u borbi protiv terorizma i ilegalnih imigracija. Hrvatska očekuje žurno donošenje novog Izbornog zakona, žurno donošenje novog Statuta Grada Mostara i pravovremeno djelovanje međunarodne zajednice. Želim vam puni uspjeh ovog skupa'', poručila je ona obraćajući se učesnicima skupa u Neumu.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook