Neizvjesnost za uposlenike

Rusi dolaze, Todorić gubi kontrolu nad Agrokorom: Šta će biti sa Konzumom u BiH?

Biznis Klub17.03.17, 09:30h

Rusi dolaze, Todorić gubi kontrolu nad Agrokorom: Šta će biti sa Konzumom u BiH?
Dvije ruske banke u vlasništvu države Sberbanka i VTB banka, Agrokoru su odobrile 1,3 milijarde eura kredita, i to bez ovog najnovijeg kredita

 

"Vlasnik Agrokora je navodno na rubu gubitka kontrole nad kompanijom", objavila je noćas agencija Bloomberg vijest koja je dostupna samo korisnicima njihovih terminala.


Za razliku od njih dnevne novine u Hrvatskoj slave novi ruski kredit, kao spas za Todorića no to je daleko od istine, jer će u zamjenu za kredit po svemu sudeći, Sberbank preuzeti upravljanje nad kompanijom. 


Može se to zaključiti i iz Bloombergove vijesti u kojoj stoji da su u toku pregovori između kompanije, vjerovnika i vlade, te da Sberbank predvodi grupu vjerovnika kojoj bi Todorić trebao prepustiti kontrolu nad upravljanjem.


Šta to znači u praksi? Rusi će vrlo brzo preuzeti menadžment, dok bi vlasničko preslagivanje moglo trajati mjesecima i ne zna se još kako će izgledati. 


Dvije ruske banke u vlasništvu države Sberbanka i VTB banka, Agrokoru su odobrile 1,3 milijarde eura kredita, i to bez ovog najnovijeg kredita. 


O novom ruskom kreditu o kojem danas pišu hrvatski mediji, Bloomberg je javljao početkom marta, pisali su da je 100 miliona eura već osigurano te da se spekulira o dodatnih 200 miliona eura.


No ono što je ključno, kredit nije dodijeljen da bi se nastavilo po starom, spas za Agrokor značit će i  gubitak dominantne uloge Ivice Todorića. 

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook