Susreo se s premijerom Srbije

Dodik nakon sastanka: Odbacujem spekulacije o tome da sam protiv Vučićevog izbora za predsjednika

Front16.03.17, 18:12h

Dodik nakon sastanka: Odbacujem spekulacije o tome da sam protiv Vučićevog izbora za predsjednika
U kontekstu Vučićeve posjete Berlinu, predsjednik RS je kazao da je premijer Srbije prepoznat od EU-a kao lider koji može da garantira i osigura stabilnost u regionu

 

Premijer Republike Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u Bosni i Hercegovini povodom održavanja samita premijera zemalja zapadnog Balkana, susreo se danas u Istočnom Sarajevu s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.  

 

Razgovarano je o stanju privrede i infrastrukture te političkoj situaciji u BiH, uključujući i određene razvojne projekte regionalnog i lokalnog karaktera, te načine na koje bi Srbija mogla pružiti pomoć na tom planu.

 

Budući da se premijer Vučić nije obraćao medijima, o toku i ključnim pitanjima koja su bila u fokusu razgovora novinare je upoznao predsjednik RS-a Milorad Dodik, istaknuvši spremnost ovog bh. entiteta da aktivno sudjeluje u realizaciji projekata regionalnog karaktera, s naglaskom na iznalaženje modaliteta za otvaranje novih radnih mjesta.

 

- Ideja je da se 'napadnu' projekti koji imaju regionalni značaj uz podršku Evropske unije (EU) - kazao je Dodik, ocijenivši to izvrsnom prilikom, te pozivajući na brže riješavanje određenih pitanja.

 

Kazao je da podržava infrastrukturno povezivanje Bosne i Hercegovine i Srbije i izgradnju saobraćajnica, uključujući i autoput do Sarajeva, uz napomenu da je RS zainteresirana da sudjeluje u određivanju trase te saobraćajnice, te da želi da to bude u najboljem interesu autohtonog stanovništva.

 

Odgovarajući na novinarske upite u vezi s aktuelnim projektima, Dodik je naglasio da još nije riješen problem s Republikom Hrvatskom u vezi s izgradnjom mosta na Savi, te pozvao nadležne institucije u BiH i strukture EU, kao i R Hrvatsku da se dodatno angažiraju na tom planu.

 

U kontekstu Vučićeve posjete Berlinu, predsjednik RS je kazao da je premijer Srbije prepoznat od EU-a kao lider koji može da garantira i osigura stabilnost u regionu.

 

Istovremeno, odbacio je spekulacije o tome da je on (Dodik) protiv Vučićevog izbora za predsjednika Republike Srbije, potcrtavajući da izuzetno cijeni sve ono što je on uradio kao premijer i njegov doprinos napretku koji je Srbija ostvarila, te da takva orijentacija na političkom planu uživa njegovu punu podršku, uz opasku da je izgradnja jake i stabilne Srbije garant regionalne bezbjednosti, te da pomaže u značajnoj mjeri RS-u.      

 

Na upit u vezi s izjavom predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović o tome da treba mijenjati Daytonski sporazum, Dodik je odgovorio da ne zna šta je motiv za takvu tvrdnju, podsjećajući da daytonski Ustav BiH ima jasnu proceduru na tom planu.

 

- Nisam siguran da je moguće doći do neke nove međunarodne konferencije, a i međunarodne okolnosti su takve da nije izvjesno šta bi takva konferencija mogla da poluči kao ozbiljan rezultat - precizirao je Dodik, navodeći da ostaje da se poštuju procedure, te podsjećajući da u Ustavu BiH piše da se taj akt može mijenjati na bazi sporazuma dva entirteta.

 

(FENA/dg)  


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook