Fokus na ekonomskom razvoju

Hahn: Današnji sastanak je pokazatelj napretka

Front16.03.17, 15:34h

Hahn: Današnji sastanak je pokazatelj napretka
Složio se s izlaganjem predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića koji je rekao da je fokus danas bio na ekonomskom razvoju cijelog regiona

 

Evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn danas je nakon sastanka premijera zapadnog Balkana upriličenom u Sarajevu, ovaj skup nazvao simboličnim činom, istakavši da današnji sastanak predstavlja pokazatelj napretka.

 

- Građani često sumnjaju da napredak postoji, a znam da su problemi nesumnjivo prisutni. Međutim, gledajući dugoročno, ovakve aktivnosti predstavljaju pokazatelj daljnjeg napretka i razvoja regiona - kazao je Hahn.

 

Složio se s izlaganjem predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića koji je rekao da je fokus danas bio na ekonomskom razvoju cijelog regiona.

 

- Nekih premijeri su u izlaganjima govorili o mogućnosti jačanja zajedničkog tržišta u regionu, uklanjanja postojećih barijera te omogućavanja boljeg protoka robe i usluga - pojasnio je i dodao da, ukoliko se realno pogledaju neki kratkoročni i dugoročni mogući efekti, postoji mogućnost kreiranja 80.000 novih radnih mjesta u regionu.

 

Evropski komesar je na pres-konferenciji u Sarajevu ponovio i istakao snažan doprinos koji su spremni pružiti u smislu daljnjih integracija  te naglasio ozbiljnost EU kada je riječ o daljnjoj integraciji u EU za sve zemlje regiona.

 

Cilj sastanka, čiji je domaćin predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, je približavanje zapadnog Balkana Evropskoj uniji i razgovor o projektima u vezi s transportnom i energetskom infrastrukturom, a razgovarano je i o saradnji u oblastima mladih i obrazovanja.

 

Učesnici sastanka bili su, osim komesara Hahna, premijeri Crne Gore, Srbije, Makedonije, Kosova i Albanije, Duško Marković, Aleksandar Vučić, Emil Dimitrev, Isa Mustafa i Edi Rama.

 

Sastanku je prisustvovao i ministar vanjskih poslova Republike Italije Angelino Alfano.

 

Italija će biti domaćin samita zapadnog Balkana koji bi u julu trebao biti održan u Trstu.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook