ISTORIJA 'SAPUNSKE OPERE'

Sve je počelo davnih '30-tih godina prošlog vijeka: Znate li zašto se, ustvari, telenovele popularno zovu 'sapunice'?

Mediji16.03.17, 12:21h

Sve je počelo davnih '30-tih godina prošlog vijeka:  Znate li zašto se, ustvari, telenovele popularno zovu 'sapunice'?
Izraz sapunica je s vremenom stekao loše značenje, te se njime često označava na početku kvalitetna TV-serija u kojoj producenti i scenaristi bizarnim i neuvjerljivim zapletima pokušavaju povećati gledanost ili produžiti trajanje, te se ona otegne u nepregledan broj epizoda i sezona, sve dok za nju vlada interes gledalaca

 


Od kada su prije nekoliko decenija popularni Karingtonovi i "Dinastija" okupirali tv ekrane u bivšoj Jugoslaviji, sapunice su postale obavezan televizijski sadržaj na ovdašnjim prostorima. Bilo je to osamdesetih godina prošlog vijeka, i od tada pa do danas sapunice su nepresušna hrana svakog prosječnog tv gledaoca.       


Nakon američkih, stigle su latinoameričke trakavice, pa meksičke i indijske, zatim nepresušne turske serije, po koja španska, a u novije vrijeme i ruska, dok se u regionu najviše domaćih telenovela snima u Hrvatskoj.
 

No, znate li kako je sve počelo i kako su i zašto ove nepregledne serije dobile naziv "sapunice"?


Izraz sapunica se prvi put počeo koristiti u SAD-u 1930-ih godina za žanr koji se pojavio na tada još novom mediju - radiju. Desetak godina kasnije sapunice se počinju proizvoditi i za televiziju, te za kratko vrijeme postaju jedan od njegovih najpopularnijih žanrova.

 

dinastija


Sam izraz "sapunica" ili "sapunska opera" porijeklo ima u činjenici da su se te serije emitirale tokom dana, kada su u kućama uglavnom bile domaćice, te su njima bile namijenje reklame u kojima su se oglašavali novi modeli sapuna i slične kućne potrepština, koji su ujedno i sponzorisali proizvodnju ove vrste dramskog programa.


Ostalo je zabilježeno i da je prvu radio-sapunicu proizveo i sponzorisao Procter & Gamble 1930-ih godina prošlog vijeka. Procter & Gamble je u to vrijeme bio poznat po deterdžentima (sapunicama) te se tako riječ "sapunica" uvriježila prvo na radiju, a kasnije i na televiziji.


Izraz sapunica je s vremenom stekao loše značenje, te se njime često označava na početku kvalitetna TV-serija u kojoj producenti i scenaristi bizarnim i neuvjerljivim zapletima pokušavaju povećati gledanost ili produžiti trajanje, te se ona otegne u nepregledan broj epizoda i sezona, sve dok za nju vlada interes gledalaca.


U Latinskoj Americi se razvio poseban oblik sapunice koji se naziva telenovela. On je od kraja 1980-ih stekao veliku popularnost u svijetu i istisnuo klasični format sapunske opere koga koriste američke TV-mreže.


Danas televizijske kuće često koriste i termin dramska serija kako bi gledatelje uvjerili da je riječ o seriji kvalitetnog sadržaja.


Međutim, sapunica je sapunica i dok je ovih i ovakvih serija, zasigurno će (pre)živjeti i ovaj naziv.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)
 

 

 

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook