FOTO&VIDEO/ Nije optička varka

Najnaseljeniji otok na svijetu: Na 2.000 kvadrata živi nevjerovatnih 1.000 ljudi, a susjedno ostrvo potpuno pusto...

Lifestyle16.03.17, 11:10h

Najnaseljeniji otok na svijetu: Na 2.000 kvadrata živi nevjerovatnih 1.000 ljudi, a susjedno ostrvo potpuno pusto...
Službena brojka je 131 stanovnik, ali lokalci tvrde da ih u stvarnosti ima deseterostruko više. To se vidi i na fotografijama ovog otoka čija je povijest nejasna

 

Ne, nije optička varka: Ovo je najnaseljeniji otok na svijetu! Migingo je afrički otok na kojem svi žele živjeti, a zbog njega su i zaratile države Kenija i Uganda. Na ovom otočiću živi hiljadu ljudi, a susjedni veliki otok je potpuno prazan...


Maleni otok Migingo je jedan od najnaseljenijih otoka na svijetu. Na samo 2.000 kvadrata živi oko hiljadu ljudi. Službena brojka je 131 stanovnik, ali lokalci tvrde da ih u stvarnosti ima deseterostruko više. To se vidi i na fotografijama ovog otoka čija je povijest nejasna.

 

 

Neki tvrde da su tu došla dva kenijska ribara Dalmas Tembo i George Kibebe 1991. godine. Uskoro su počeli stizati i drugi stanovnici i borba za prostor na ovom, ribom bogatom području, je započela, prenosi Oddity Central.

 

Zbog Miginga su zaratile Uganda i Kenija

 

Migingo se nalazi na jezeru Victoria u Africi između Kenije i Ugande. Tehnički, otok je na kenijskom području, ali vlasti Ugande tvrde da su ribari lovili na području Ugande. Ovaj afrički "mini rat" je dosegao svoj vrhunac 2008. godine kako je Uganda poslala vojsku na Migingo da evakuiraju kenijske ribare i zauzmu otok. Tenzije su se osjećale sve do 2016. godine kada su dvije zemlje napokon postigle dogovor da obje ubiru poreze i šalju vojnike da brane otok od pirata.

 

 

Službena brojka ribara na otoku je 2009. godine bila 131, što je jako puno za tako malen otok. Prema najnovijem istraživanju brojka se popela na nevjerojatnih hiljadu ljudi na samo 2.000 kvadrata.

 

A susjedni otok zjapi prazan: 'Tamo živi demon...'

 

Ono što je najzanimljivije u cijeloj priči je da tik uz otok Migingo stoji potpuno nenaseljen, puno veći otok Usingo. Legenda kaže da na otoku Usingo živi demon pa se ribari boje živjeti tamo. Uz to, Migingo je dobro čuvan od pirata dok su na Usingu napadi puno češći.

 

Lokalci tvrde da napadi pirata nisu toliko česti i da im se dogodi 'tek jednom mjesečno da ih pirati presretnu i uzmu ribu i gorivo'. Na Migingu su svi zajedno i manja je šansa da će pirati napasti toliku skupinu ljudi. Sigurnije im je živjeti tamo nego na osami preko puta, na otoku Usingo, tvrde.

 

(24sata.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


DEPO
KOMENTARI