VIDEO/ A KO JE GLAVNI KRIVAC?

Istina izlazi na vidjelo: Nakon sedam godina golgote, sve je jasnije da je 'Tuzla Kvarc' namjerno uništavana firma!

Biznis Klub15.03.17, 20:37h

Istina izlazi na vidjelo: Nakon sedam godina golgote, sve je jasnije da je 'Tuzla Kvarc' namjerno uništavana firma!
Iako je sve počelo prije sedam godina, još uvijek ne postoji krivac kada je u pitanju slučaj “Tuzla-Kvarc”, privredno preduzeće kojem je istekla koncesija za eksploataciju mineralnih sirovina na području Tuzlanskog kantona, a koje se našlo u ulozi prijavitelja korupcije ali i optuženog.

 

Jedan od najdrastičnijih, ako ne i najdrastičniji primjer korupcije u privrednom sektoru i ciljanog uništenja uspješne privatne firme u BiH, jeste slučaj kompanije 'Tuzla-Kvarc', o čemu je DEPO Portal prethodnih godina pisao mnogo puta.


Nakon preživljenje višegodišnje golgote zarad interesa pojedinih političkih moćnika u Tuzlanskom kantonu, posljednje sudske presude u korist ove kompanije još jednom potvrđuju da je iza svega stajala beskrupulozna korupcijska odmazda koja je 'Tuzla-Kvarc' dovela do propasti.           


Sumirajući sve događaje koji su ovu firmu pratili unazad sedam godina, sa osvrtom na sudske procese koje su nakon svega uslijedili, priču o sudbini 'Tuzla-Kvarca' donosi BIRN (Balkanska istraživačka mreža u BiH).


Izvor: Detektor.ba/Autor: Admir Muslimović


Iako je sve počelo prije sedam godina, još uvijek ne postoji krivac kada je u pitanju slučaj “Tuzla-Kvarc”, privredno preduzeće kojem je istekla koncesija za eksploataciju mineralnih sirovina na području Tuzlanskog kantona, a koje se našlo u ulozi prijavitelja korupcije ali i optuženog.


Postoje dva sudska postupka kada su u pitanju dešavanja oko “Tuzla-Kvarca”. U jednom je pomoćnik ministra resornog ministarstva u Vladi Tuzlanskog kantona nepravosnažno osuđen na 20 mjeseci zatvora jer je tražio novac od direktora “Tuzla-Kvarca” za dodjelu koncesije.


U drugom postupku je oslobođen krivice direktor “Tuzla-Kvarca” i to privredno društvo, jer su iskopavali mineralne sirovine, a nisu imali koncesije.


Dok su oba postupka u žalbenoj fazi, Vlada Tuzlanskog kantona smatra da je riješila problem pronalaskom strateških partnera koji su preuzeli obaveze na osnovu koncesije.


Među krivcima je bio i glavni kantonalni tužilac Tomislav Ljubić, a zbog tvrdnji da je vršio pritisak i iznosio kriminalne kvalifikacije prije presude, ali je Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) te optužbe odbacilo.


Odmazda nakon prijavljivanja


“Tuzla-Kvarcu” i drugim preduzećima je 2010. godine istekla koncesija za eksploataciju mineralnih sirovina.


Smajil Velagić, direktor “Tuzla-Kvarca”, kaže da su sve obaveze ispunjavali po prethodno potpisanom koncesionom ugovoru dok je trajala procedura dobijanja nove koncesije.


“Odmazda je krenula kada smo prijavili korupciju, odnosno Bahira Imamovića, koji je uhapšen u maju 2015. godine u akciji Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) sa označenim novčanicama”, navodi Velagić.


Hapšenjem Imamovića problemi i pritisci na rukovodstvo i radnike nisu prestali. Radnici su štrajkali glađu i prijetili da će skakati sa silosa jer su tražili da se zaustavi odmazda nad njima kao prijaviteljima korupcije.


Nakon niza pritisaka, Velagić je kazao da su dobili koncesiju polovinom juna 2015. godine, ali nakon samo sedam dana je povučena od Vlade Tuzlanskog kantona, a pod pritiskom Tužilaštva.


U junu je optužen i sam Smajil Velagić, kao i “Tuzla-Kvarc” kao privredno društvo jer su vršili eksploataciju bez odobrene koncesije. Nakon godinu i po suđenja, Velagić je oslobođen, kao i “Tuzla-Kvarc”.


Jedan od glavnih svjedoka u razgovoru za Balkansku istraživačku mrežu u Bosni i Hercegovini (BIRN BiH) Nihad Sinanović, koji je predsjednik Komisije za dodjelu koncesija u Tuzlanskoj vladi, kazao je da je “Tuzla-Kvarc” ispunjavao uslove za rad i bez koncesije u spomenutom periodu”.


“U dosadašnjoj praksi Vlade Tuzlanskog kantona, pravnim licima kojima je istekao ugovor, dozvoljeno je da ukoliko podnesu blagovremeni zahtjev za novu koncesiju da nastave rad i dalje. Naravno, ukoliko su regulisane obaveze prema ranijem ugovoru o koncesiji”, kaže Sinanović.


Ipak, na ovu presudu žalilo se Tužilaštvo Tuzlanskog kantona. Naglašavaju da je “Tuzla-Kvarc” bio već kažnjen na odnosu prekršajnih naloga zbog vršenja eksploatacije mineralnih sirovina, a nisu imali dozvolu nadležnih organa niti je naveden vremenski period kada su prekršaji počinjeni.


“Inspekcijski pregledi na osnovu kojih je kažnjen ‘Tuzla-Kvarc’ rađeni su u svega tri dana od 21. do 24. oktobra 2014. godine. Prema izmijenjenoj optužnici, vremenski period je od početka januara 2011. do kraja 2014. godine, što smatramo jako bitnim”, navodi se u žalbi Tužilaštva Tuzlanskog kantona.


Pred Općinskim sudom je do februara ove godine bilo suđenje Bahiru Imamoviću, bivšem pomoćniku ministra industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona zbog primanja dara ili drugih oblika koristi.


Imamović je osuđen da je od početka aprila do 7. maja 2015. tražio novac od zamjenika direktora firme “Tuzla-Kvarc” kako bi izvršio službene radnje za dodjelu koncesija za eksploataciju kvarcnog pijeska na tri lokaliteta u blizini Tuzle.


Kako stoji u presudi, Imamović je od zamjenika direktora “Tuzla-Kvarca”, za proceduru dodjele koncesije na ležištima kvarcnog pijeska, tražio da mu se u tri rate isplati dar od 30.000 KM.


Prema presudi, Imamović je, obećavajući provedbu prvog dijela procedure dodjele koncesije primio 10.000 maraka od “Tuzla-Kvarca”, koji ga je prijavio i surađivao sa istražnim organima u predaji označenog novca.


Tužilaštvo Tuzlanskog kantona je najavilo žalbu na ovu presudu zbog visine krivičnopravne sankcije, s tim da će procijeniti da li ima još elemenata zbog kojih bi izjavili žalbu.


Osude i prije presude

 

Savjetodavni centar za zviždače/uzbunjivače COD Luna, kao i sam Velagić, kao krivca u postupku okarakterisali su glavnog kantonalnog tužioca Tomislava Ljubića. Prijavili su ga Uredu disciplinskog tužioca VSTV-a.


“Ljubić je sazvao press konferenciju na kojoj je nas i COD Luna osudio i prije presude. Sve smo uredno prijavili VSTV-u”, objašnjava Velagić.


U VSTV-u su kazali za BIRN BiH da su izvršene provjere navoda i da su odbacili pritužbu i obavijestili podnosioce.


“Ured je registrovao jednu pritužbu u vezi sa navodima ‘Tuzla-Kvarca’, a nakon zatvaranja pritužbe i dostavljanja obavijesti podnosiocu pritužbe, od Smajila i Zlatana Velagića dostavljeno je više podnesaka u vezi sa predmetom Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona. Dostavljena dokumentacija nije predstavljala osnov za ponovno registrovanje predmeta”, naveli su u Uredu disciplinskog tužioca.

 

Dok se još uvijek utvrđuje krivac, u sadašnjoj Tuzlanskoj vladi se pravdaju da su problem “Tuzla-Kvarca” zatekli od svojih prethodnika.


“Došli smo u situaciju kada je optužnica već bila podignuta. Desio se Bahir koji je dodatno usložnio situaciju. Ja razumijem gnjev radnika i rukovodstva ‘Tuzla-Kvarca’”, kaže Bego Gutić, premijer Tuzlanskog kantona.


Gutić ističe da su riješili problem tako što su našli strateške partnere koji su preuzeli obaveze po osnovu koncesija.


“Ispoštovan je reprogram, urađena nova koncesija i sada stvari idu svojim tokom”, navodi Gutić.


Prema njegovim riječima, Imamović će primati umanjenu platu dok ne dođe do pravosnažne presude.

 

Priloženi video prikazuje snimak uzimanja mita od strane  Bahira Imamovića (10.000 KM u označenim novčanicama), koji je korišten i kao dokaz u sudskom postupku protiv ovog bivšeg pomoćnika ministra industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook