Raspada se Todorićevo carstvo

Agrokor u ogromnim dugovima, traži pomoć države: Hoće li uposlenici Konzuma u BiH ostati bez posla?!

Biznis Klub15.03.17, 17:34h

Agrokor u ogromnim dugovima, traži pomoć države: Hoće li uposlenici Konzuma u BiH ostati bez posla?!
Mediji danas prenose i kako je početkom ove sedmice održan sastanak na kojem su na temu Agrokora s predstavnicima hrvatske Vlade razgovarali i predstavnici ruske Sberbanke, jedne od većih vjerovnika tog koncerna

 

Koncern Agrokor objavio je u srijedu poslijepodne kako zajedno sa svojim partnerima analizira sve moguće opcije stabilizacije poslovanja društva te kako ima izrazitu podršku svojih investitora. 
 

"Agrokor zajedno sa svojim partnerima analizira sve moguće opcije stabilizacije poslovanja društva, posebno vodeći računa o zaposlenicima, dobavljačima, investitorima, potrošačima i ostalim partnerima. Imamo izrazitu podršku naših investitora koji aktivno sudjeluju u procesu i javnost ćemo pravodobno izvijestiti o postignutim rezultatima", stoji u kratkoj objavi Ureda za odnose s javnošću koncerna Agrokor. 

Agrokor u BiH zapošljava 5.000 ljudi

Agrokor direktno zapošljava 35 hiljada ljudi, ali kad se u računicu uzmu i brojni dobavljači brojka onih koji ovise o Agrokoru raste za još 100 hiljadaa. No, nisu samo ugroženi radnici unutar granica Hrvatske. U Sloveniji je na Agrokor (koji je kupio tamošnji lanac maloprodaje Mercator) vezano čak 70 hiljada radnih mjesta. Prema ovim podacima jasno je da bi ove dvije države bile najpogođenije mogućom Agrokorovom ”upalom pluća”.

 

Bez posljedica ne bi prošle ni BiH i Srbija. U Bosni i Hercegovini Agrokor zapošljava 5 hiljada ljudi, a preuzeo je i proizvodnju bezalkoholnih pića.

 

U Srbiji za Todorića radi 6 hiljada ljudi, a da ni tamo stanje već neko vrijeme nije dobro pokazuju sve češće informacije koje govore da se s plaćanjima kasni i do 200 dana, a da se plaća u bonovima, javlja N1.

 

Sve veći interes za probleme Agrokoru početkom godine potaknut je sniženjem kreditnog rejtinga tog koncerna, pri čemu su dvije vodeće agencije ponajprije upozorile na njegovu visoku zaduženost i rastući rizik refinanciranja dugova. 

 

Iz Vlade RH su u utorak navečer potvrdili da je početkom marta održan sastanak predstavnika Vlade, Sabora i Agrokora na kojemu je analizirano stanje u tom koncernu.

 

Plenković: Smiriti loptu; očekujemo da Uprava donosi mudre odluke

 

Premijer Hrvatske Andrej Plenković pozvao je u srijedu da se "malo smiri lopta" oko Agrokora te poručio da Vlada očekuje da Uprava tog koncerna donosi mudre i korisne odluke za kompaniju i njene partnere. 

 

"Apeliram na sve da malo smire loptu. Dakle to što mi danas raspravljamo o sastancima koji su se odvili prije nekoliko tjedana nije nikakav razlog za bilo kakvu dramu niti bilo kakvu uznemirenost", kazao je premijer novinarima u Hrvatskom saboru.  

 

Ponovio je kako je Agrokor velika hrvatska kompanija te su za njeno vođenje odgovorni prije svega vlasnik i Uprava.

 

"Mi očekujemo da upravljanje poslovima Agrokora bude na razini koju očekuju i njegovi zaposlenici i njegovi partneri i njegovi dobavljači. Ono što je interes mene kao predsjednika Vlade i interes hrvatske države je da sve što je vezano uz Agrokor, na bilo koji način, nema negativnih reperkusija na stabilnost hrvatskog gospodarstva i hrvatskog financijskog sustava", rekao je Plenković.

 

Premijer, kao i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić te ministar financija Zdravko Marić, ponavlja kako u Vladi prate situaciju s Agrokorom, kako je riječ o privatnoj kompaniji te očekuju da Uprava poduzme mjere kojima će osigurati uredno poslovanje s dobavljačima i uredno servisiranje obveza.

 

"Mi ćemo učiniti sve da hrvatsko gospodarstvo i naš financijski sustav bude stabilan. Vodimo dijalog u mjeri koliko je to potrebno. U ovom trenutku očekujem da prije svega Uprava Agrokora donosi mudre i korisne odluke i za kompaniju i za sve njene partnere", rekao je Plenković. 

 

Mediji danas prenose i kako je početkom ove sedmice održan sastanak na kojem su na temu Agrokora s predstavnicima hrvatske Vlade razgovarali i predstavnici ruske Sberbanke, jedne od većih vjerovnika tog koncerna.

 

"Sberbank je u izravnoj komunikaciji s Agrokorom, međutim ne možemo detaljnije komentirati odnose sa svojim klijentom", odgovoreno je u srijedu Hini iz zagrebačkog ureda te ruske državne banke.

 

(FENA/md)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook