Lider SDP-a tvrdi

Nikšić: Postoje indicije da su FMUP i FUP pod političkim pritiskom, tražit ćemo uvođenje parlamentarnog nadzora

Front13.03.17, 14:09h

Nikšić: Postoje indicije da su FMUP i FUP pod političkim pritiskom, tražit ćemo uvođenje parlamentarnog nadzora
Na novinarsko pitanje u vezi s potrebom izmjena Izbornog zakona BiH, Nikšić je odgovorio da je vrijeme da se uđe u izmjene izbornog zakonodavstva te da se, ako ništa drugo, to mora konačno napraviti zbog izbora u Mostaru

 

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Nermin Nikšić kazao je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da je u parlamentarnu proceduru uputio inicijativu za provođenje parlamentarnog nadzora nad zakonitošću rada Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova i Federalne uprave policije.

 

Nikšić navodi da inicijativom, za koju očekuje da će biti razmatrana na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma,  traži da Predstavnički dom Parlamenta FBiH pokrene mehanizam parlamentarnog nadzora i kontrole zakonitosti rada ovih institucija.

 

Po njegovim riječima, radi se o inicijativi koja je zasnovana na odredbama Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH i Ustava FBiH, koji propisuju nadležnosti Parlamenta FBiH kad je u pitanju kontrola rada ovih institucija i vođenje parlamentarnih istraga.

 

Navodeći da je puno razloga i motiva za ovakvu inicijativu, Nikić je ustvrdio da je Federalna uprava policije, praktično, „jedini federalni organ s policijskim ovlaštenjima i već duže od dvije godine funkcionišu bez bilo kakvog oblika građanskog nadzora i kontrole njihovog rada“.

 

Kazao je da Nezavisni odbor za nadzor rada Federalne uprave policije doslovno ne postoji već više od dvije godine, ističući kako je to nedopustivo.

 

- Radeći bez ovog civilnog, građanskog i nepristrasnog nadzora koji bi trebalo da vrši Nezavisni odbor, federalna policija kao federalna institucija, djeluje izvan zakonskih normi i okvira postupanja - smatra Nikšić.

 

Kao argument za pokretanje ove inicijative i potrebu hitnog uključivanja Parlamenta FBiH u postupak istrage u vezi s radom Federalne uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova naglasio je činjenicu „da je u toku prošle godine za potrebe ove institucije nabavljena jako skupa i sofisticirana oprema za provođenje posebnih istražnih radnji, odnosno prisluškivanja“.

 

- Pošto trenutno ne postoji bilo kakva civilna kontrola nad aktivnostima Federalne uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova u vezi s korištenjem ove opreme, onda praktično ni teoretski ne postoji mogućnost osigurati bilo kakav mehanizam zaštite ljudskih prava u slučaju eventualne zloupotrebe, odnosno nezakonitog prisluškivanja - naglasio je predsjednik SDP-a.

 

Kaže da, niti tvrdi da je toga bilo, niti neko može tvrditi da toga nije bilo, „jer ne postoji neko ko može provesti objektivnu, nepristrasnu istragu i potvrditi jednu ili drugu činjenicu“.

 

- Borba protiv kriminala i korupcije nije moguća ukoliko policija nije nezavisna od političkog uticaja i ako njen rad nije usklađen s odredbama zakona koji regulišu njeno djelovanje - zaključio je Nikšić.

 

Odgovorajući na novinarsko pitanje u vezi sa situacijom nakon odbijanja zahtjeva za reviziju presude u predmetu BiH protiv Srbije, kazao je da je svoj stav iznio i u otvorenom pismu Bakiru Izetbegoviću, navodeći da „smo dovedeni u zabludu, slagani praktično“.

 

- Mislim da zato prije svega treba da snose političku i moralnu odgovornost jer su doveli, prije svega žrtve, u zabludu i praktično onemogućili  da se više ikad u okviru pravnih institucija međunarodnog tribunala na ovu temu razgovara - kazao je Nikšić.

 

Na novinarsko pitanje u vezi s potrebom izmjena Izbornog zakona BiH, Nikšić je odgovorio da je vrijeme da se uđe u izmjene izbornog  zakonodavstva te da se, ako ništa drugo, to mora konačno napraviti zbog izbora u Mostaru.

 

Smatra da se treba ući  u proces izmjene samog izbornog procesa u izbornom zakonodavstvu „jer svi smo svjesni da su dosadašnji izbori na svim nivoima pokazali da rezultati izbora zavise od brojača, a ne od glasača“.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook