HAOS U ROTERDAMU

Holandske vlasti privele pa protjerale tursku ministricu, Turci prijete: Dobit će odgovor kakav zaslužuju!

Front12.03.17, 11:15h

Holandske vlasti privele pa protjerale tursku ministricu, Turci prijete: Dobit će odgovor kakav zaslužuju!
Ona je privedena kako bi je spriječili da se obrati skupu u znak podrške turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu u Roterdamu, javili su holandski mediji, a potom je odvezena na holandsko-njemačku granicu

 

 

Holandske vlasti proglasile su tursku ministricu za porodična pitanja Fatmu Betul Sajan Kaju "nepoželjnom" i privele je.

 

Ona je privedena kako bi je spriječili da se obrati skupu u znak podrške turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu u Roterdamu, javili su holandski mediji, a potom je odvezena na holandsko-njemačku granicu.

 

Do granice je stigla u pratnji policije, prenio je Reuters.

 

Sinoć se nekoliko stotina demonstranata s turskim zastavama okupilo ispred turskog konzulata u holandskom gradu Roterdamu, tražeći da vide tursku ministarku za porodična pitanja dok spor između dvije zemlje eskalira.

 

Policija je postavila metalne barijere kako bi spriječila demonstrante da priđu konzulatu, prenio je Reuters.

 

Prethodno je tv CNN Turk javila da je s holandske granice vraćen konvoj ministrice za porodična pitanja Fatme Betul Sajan Kaje koja je kolima krenula iz Njemačke u Holandiju.

 

Kasnije se, međutim, turska ministrica oglasila na Twitteru i navela da ju je holandska policija 30 metara ispred turskog konzulata u Roterdamu zaustavila i spriječila da uđe u njega, navodi britanska agencija.

 

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je da je odluka holandskih vlasti da zabrane njegovom avionu da sleti u Roterdam, "neprihvatljiv skandal" i zaprijetio da će Ankara odgovoriti Holandiji kako ona i zaslužuje.

 

"Dat ćemo im odgovor kakav zaslužuju", poručio je Čavušoglu na aerodromu u Istanbulu.

 

Šef turske diplomatije tvrdi da Holanđani pokušavaju da spriječe turske zvaničnike da se sretnu s biračima u Evropi, prenosi Beta.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook