U IŠČEKIVANJU PROLJEĆA

Dosta vam je kiše: Sve se mijenja krajem naredne sedmice, a 'prijeti' nam i iznadprosječno toplo ljeto

Hronika11.03.17, 17:55h

Dosta vam je kiše: Sve se mijenja krajem naredne sedmice, a 'prijeti' nam i iznadprosječno toplo ljeto
Talas hladnog zraka pratit će nas još gotovo cijelu sedmicu, ali nakon toga stižu znatno topliji dani


Meteorolozi i za naredne dana prognoziraju slično vrijeme, tmurno i hladno sa povremenim kišnim intervalima koji će naplaninama donosi i slab snijeg.


Talas hladnog zraka pratit će nas još gotovo cijelu sedmicu, a evo kako će, prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, biti u naredena tri dana:


U nedjelju, 12.03.2017. - u Bosni pretežno oblačno vrijeme sa slabom kišom u nizinama, a u višim područjima slab snijeg. U Krajini bez padavina. U Hercegovini će preovladavati umjereno oblačno.

 

Sredinom dana u Hercegovini se očekuje prolazno pretežno oblačno vrijeme i na istoku može pasti malo kiše. Vjetar u Bosni slab do umjerene jačine sjevernog smjera. U Hercegovini umjereno jaka bura.


Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između -1 i 3°C, na jugu zemlje od 3 do 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 4 i 9°C, na jugu zemlje od 10 do 14°C.


U ponedjeljak, 13.03.2017. - u Bosni pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini sunčano. Vjetar slab sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između -2 i 2°C, na jugu zemlje od 3 do 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 6 i 10°C, na jugu zemlje od 12 do 16°C.


U utorak, 14.03.2017. - u Bosni pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini prije podne sunčano. U drugoj polovini dana prolazno naoblačenje. Vjetar u Bosni slab do umjerene jačine sjevernog smjera. U Hercegovini umjereno jaka bura.


Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između -1 i 2°C, na jugu zemlje od 4 do 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 7 i 12°C, na jugu zemlje od 12 do 16°C.


Krajem sedmice stiže promjena


Nakon prvih dana naredne sedmice, kada će i dalje biti nestabilno vrijeme, prema prognozama FHMZ-a uslijedit će smirivanje vremenskih prilika uz nešto niže temperature zraka, kako jutarnje tako i maksimalne dnevne.


Svjetski meteorološki sajt Accuweather.com također predviđa nestabilno vrijeme da dosta kiše sve do polovine marta, nakon čega se najavljuje postepena stabilizacija i od petka, 17. marta, jači porast temperatura uz mnogo sunca.


Najviše dnevne temperature kretat će se oko 14 stepeni, a najniže od 2 do 4 stepena.


Takvo vrijeme prognozira se uglavnom sve do kraja mjeseca uz poneki kišni dan, ali će krajem marta maksimalne temperature biti nešto niže.     


Iznadprosječno toplo ljeto


Poznati hrvatski meteorolog Zoran Vakula prije nekoliko dana iznio je i prva meteorološka predviđanja za ovogodišnje ljeto:
   

- Trenutačne prognoze upućuju na povećanu vjerojatnost sušnog ili najviše prosječno kišovitog proljeća i ljeta, ali oprez je nužan zbog očekivanih pljuskovitih oborina, kao i zbog poznate nepouzdanosti u prognoziranju oborine.


On je naveo i da je Vrlo vjerojatno da će svi mjeseci od aprila do avgusta biti barem malo topliji od prosjeka.


Šta više, prema njegovim prognozama, od juna do avgusta možemo očekivati razdoblja iznadprosječne topline pa i opasnost od toplinskih valova koji mogu loše djelovati na zdravlje.

 

 


(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook