Bošnjački član Predsjedništva BiH razočaran

Izetbegović: Sud u Haagu donio je političku, a ne pravnu odluku

Front09.03.17, 17:16h

Izetbegović: Sud u Haagu donio je političku, a ne pravnu odluku
Pojasnio je da legitimnost agenta BiH pred ovim sudom Sakiba Softića ne bi bio sporan da se Sud pozvao na svoj Statut i dokumente

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je danas novinarima u Sarajevu da je Međunarodni sud pravde u Haagu donio političku odluku, a ne pravnu, jer se u pismu nije pozvao na svoje dokumente.

 

- Sud nije donio pravnu odluku jer je nije mogao ni donijeti. Da se oslonio na vlastite dokumente Sud ne bi mogao odbiti mandat Sakiba Softića kao agenta BiH pred ovim sudom ustanovljen ranijim odlukama Predsjedništva BiH - pojasnio je Izetbegović.

 

Međunarodni sud pravde u Haagu odbacio je danas zahtjev za reviziju presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida (Bosna i Hercegovina protiv Srbije).

 

Kako je navedeno Sud je razmotrio mišljenje članova Predsjedništva BiH, koje su iznijeli u pojedinačnim pismima, te zaključio kako odluku o podnošenju zahtjeva nisu donijela nadležna tijela, u ime BiH kao države, glede zahtjeva za reviziju te presude.

 

Registar je, kaže Izetbegović, zatražio jedinstven stav, znajući da ga nema. Tvrdi da je Sud znao stav predsjedavajućeg Predsjedništva Mladena Ivanića i da je preispitivanje ranijih odluka Predsjedništva BiH siguran put u zaustavljanje pravde.

 

- Ivanić ima pravo na političke stavove i tu nema mjesta ljutnji, ali Sud nema pravo na cinične manipulacije kada je pristup obespravljenih međunarodnoj pravdi u pitanju. Cinizam je tražiti novu, ničim propisanu saglasnost da se proces nastavi od onih koji se javno nastavku suprotstavljaju i koji imaju nedvosmisleno jasan sukob interesa kada je u pitanju odnos pravde i zločina počinjenih od srpske strane nad Bošnjacima u vrijeme predsjednika Srbije Slobodana Miloševića - smatra Izetbegović.

 

Mišljenja je da je Međunarodni sud pravde odlučio "zalupiti vrata pred nosom onih koji traže pravdu, da i ne dozvoli niti ulazak u predvorje Suda".

 

Podsjetio je da se Sud u Haagu osnovan kako bi se ponovo vjera u osnovna prava čovjeka, u dostojanstvo i vrijednost ljudske ličnost, ravnopravnost nacija, "velikih i malih", ali ovakvim odnosom Izetbegović smatra da je Sud potvrdio da nema ravnopravnosti za "male", jer njima pripada "mala" pravda ili "mrvice" pravde koje su dobili presudom prije 10 godina.

 

Podvukao je da ranija odluka Suda niti približno ne oslikava ulogu Srbije i Miloševićevog režima u genocidu i etničkom čišćenju koje je izvršeno širom BiH u agresorskom ratu vođenom od 1992. do 1995. godine.

 

- Učinili smo sve da se istina sazna i pravda postigne i revizija pokrene i u budućnosti ćemo činiti sve da nepravda, laž, političke manipulacije i zaborav ne nadjačaju - zaključio je Izetbegović, najavljujući da će u narednim danima biti odlučeno kako će se dalje postupati u ovom slučaju.

 

Ne zanima ga, kaže, šta o njemu misle i pričaju drugi političari, poput predsjednika Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića i Emira Suljagića iz Građanskog saveza, za njega su oni i njihovi politički stavovi irelevantni.

 

Za Izetbegovića je stvar jasna, da Sud nije htio ulaziti u zonu kada je pravo u pitanju, nego su se odlučili na prost mehanizam, da pitaju one koji su zainteresirani da se pravda ili revizija presude zaustavi, a ako oni nisu za to, Sud je odlučio zaustaviti proces.

 

- Nipošto nisu tako trebali postupiti - stav je Izetbegovića.

 

Za najavljenu posjetu premijera Srbije Aleksandra Vučića kazao je da on dolazi u BiH kako bi smirio odnose i stvari i Izetbegović kaže da je Vučić u BiH dobrodošao, posebno jer Srbija koju vodi nešto je sasvim drugo od onoga kako je to radio Milošević, a revizija presude odnosila se na Srbiju pod Miloševićevim režimom.

 

- Ovo će što se tiče srpske strane smiriti krizu, ali ne znam kako će Bošnjaci reagirati na stalne nepravde koje im se ponavljaju i na stalne uvrede s raznih nivoa iz BiH, s Balkana, od međunarodne zajednice i sudova - kaže član Predsjedništva BiH.

 

Podsjeća da je u prošlom ratu pola države "očišćeno" od Bošnjaka, srušeno više od hiljadu džamija, ubijeni su brojni imami, preorana su muslimanska groblja, a sada se očekuje izvinjenje od Bošnjaka.

 

- Sada trebam razmatrati šta će biti sa mnom i s mojom strankom i političkom karijerom. Baš me briga za moju političku karijeru. Duboko sam povrijeđen ovim - istaknuo je Izetbegović.

 

Ovu odluku Suda će poštivati u smislu legalističkog pristupa, ali ovakav odnos ne može poštovati jer za njega ova odluka isključivo politička.

 

Za člana Predsjedništva BiH i predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragana Čovića kazao je da je trebao snažnije stajati uz one ljude koji su iz hrvatskog korpusa koji su doživjeli sličnu sudbinu kao Bošnjaci u dijelu BiH koji se danas zove Republika Srpska.

 

- Ovo jeste izazvalo krizu. Ovo je za mene težak udarac i kao Bošnjaka i kao političara, ali bi bilo mnogo gore da ovo nismo pokušali i unaprijed se pomirili da nema pravde i da će kalkulacije nadjačati te da će veliki malim skrojiti pravdu. No zahtjev ne bi mogao biti podnesen mnogo ranije jer nismo imali dokaze koji su s zaokružili tek sa završetkom suđenja bivšem generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, a to je bilo prije tri-četiri mjeseca - pojasnio je Izetbegović.

 

Od podnošenja zahtjeva za reviziju očekivao je, kaže Izetbegović, istinu odnosno da sud kaže istinu i da se na toj istini grade zdraviji odnosi, da se istina ne negira i da se strane ne izjednačavaju, ali i da se tako ne vrijeđa dignitet žrtava.

 

- Možda mislite da je to donkihotski, ali ja ne mislim tako. Sve se bazira na istini, ne mogu se na neistini graditi budući odnosi. Valja nam ovdje živjeti u vjekovima koji su pred nama. Užasne su se stvari desile. One se negiraju. Na dnevnoj osnovi Bošnjaci se u ovoj zemlji vrijeđaju nakon genocida koji je nad njima počinjen - zaključio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook