Završen sastanak čelnika SDA i HDZ

Čović i Izetbegović dogovorili da će se nastaviti dogovarati: Ništa od približavanja stavova

Front08.03.17, 16:14h

Čović i Izetbegović dogovorili da će se nastaviti dogovarati: Ništa od približavanja stavova
HDZ će sutra imati sastanak s trećim koalicionim partnerom, Savezom za bolju budućnost BiH

 

Delegacije dviju koalicionih stranaka - Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH na sastanku u Sarajevu razgovarale su o aktuelnoj  političkoj situaciji u državi i saradnji stranaka u rješavanju postojećih problema.



Predsjednik HDZ-a Dragan Čović, nakon sastanka, novinarima je kazao da su govorili o evropskoj perspektivi i o tome kako je u što kraćem roku "otvoriti".



- Mi zajedno trebamo sjediti i ove godine dobiti kandidatski status, za to imaju svi preduvjeti - rekao je Čović, te naglasio važnost razvijanja dobrih odnosa sa susjednim državama.



S tim u vezi, naveo je da će nakon posjete crnogorskog predsjednika BiH uslijediti posjete predstavnika Srbije i Hrvatske, što je prilika za odgovaranje na pitanja koja su opterećenje za normalno funkcioniranje.



Naglasio je da je najvažnije, kada se govori o tri konstitutivna naroda u BiH, stvoriti odnos i jednokosti te izbjeći strahove, od lokalnog nivoa do najvišeg.



- Važno je žurno provesti sve planove, sve što je zapisano u agendama, a koje su ponuđene međunarodnim institucijama - istakao je Čović.



Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je kazao da je sastanak održan na poziv HDZ-a, koji će sutra imati sastanak s delegacijom Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH.



- Snažno zajedničko djelovanje na smirivanju tenzija, na očuvanju mira, suvereniteta, teritorijalnog integriteta, integracija BiH u EU i NATO, ubrzanje Reformske agende, s akcentom na socioekonomske mjere, teme su o kojima smo razgovarali na kratkom sastanku - rekao je Izetbegović.



Naglasio je da su obje stranke zainteresirane da se ubrza i izgradnja cestovne infrastrukture.



Dodao je da je SDA predložila da se da garancija u vezi s izgradnjom obilaznice oko Mostara.



- Također, SDA je zamolila partnera da se ubrzaju procedure u vezi s izgradnjom u termoelektranama u Tuzli i Banovićima - naveo je Izetbegović.
 

Govoreći o federalnom nivou, rekao je da je Vlada FBiH zainteresirana za ubrazanje reformskih zakona i za poticanje investicija.



Predstavnici SDA istakli su probleme vjerskih zajednica, odnosno smatraju da treba riješiti probleme sveštenika i imama u vezi s njihovim statusom.



U vezi s izmjenama Izbornog zakona u BiH, Izetbegović je kazao da nisu približili stavove te da su o tome kratko razgovarali. 
 

Čović je rekao da su partnerima iz SDA prije mjesec i po dali viđenje izmjena Izbornog zakona.



- Nismo se danas time bavili pretjerano, a oko toga trebamo raditi - naglasio je Čović, te dodao da je odnos SDA i HDZ pristojan, ali daleko od onoga što je potrebno BiH i predstavnicima naroda.



Poručio je da HDZ želi izgraditi mnogo kvalitetnije odnose koji će ići u korist dva naroda.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook