čestitamo

Aida Zubčević jedna od dobitnica Oxfamove nagrade za ekonomsko osnaživanje žena

ŽENA iN08.03.17, 10:35h

Aida Zubčević jedna od dobitnica Oxfamove nagrade za ekonomsko osnaživanje žena
Oxfamov HUB Znanja za ekonomsko osnaživanje žena, obilježavajući Međunarodni dan žena, svake godine dodjeljuje nagradu liderkama prepoznatim u njihovoj zajednici

 

Organizacija Oxfam je ove godine, birajući između 43 žene u 32 zemlje svijeta, za jednu od dobitnica njihove svjetske nagrade odabrala Aidu Zubčević, predsjednicu Udruženja poslovnih žena u Bosni i Hercegovini.

 

Oxfamov HUB Znanja za ekonomsko osnaživanje žena, obilježavajući Međunarodni dan žena, svake godine dodjeljuje nagradu liderkama prepoznatim u njihovoj zajednici.

 

Udruženje se, kako je obrazloženo, posvetilo radu sa ženama iz ruralnih područja u borbi protiv diskriminatornih praksi, radeći na osnaživanju i obrazovanju žena, kako bi ostvarile svoja ekonomska prava. Osporavanjem tradicionalnih normi i stvaranjem jakih partnerskih odnosa s parlamentarkama, Aida Zubčević i njene kolegice rade na razvoju Strategije za razvoj ženskog poduzetništva, koja treba dovesti do poboljšanja socijalnog statusa žena a samim tim i do ekonomske dobrobiti cijele zajednice.

 

aida-zubcevic-2

 

Aida Zubčević je osim Udruženja, izgradila i platformu s jasnom adresom gdje vizionarke, osim svakodnevnog ohrabrenja, mogu dobiti upute i obuku, kao i punu podršku za pokretanje i razvoj svojih preduzeća, bez obzira na sektor ili područje iz kojeg dolaze.

 

Tako će i ove godine oko stotinu poduzetnica iz regiona imati priliku da od 23. do 25. maja učestvuje u Danima ženskog poduzetništva radeći na jačanju ženskog poduzetništva kao neiskorištenom ekonomskom potencijalu naše zemlje.

 

Bez obzira na značajan napredak u promociji rodne ravnopravnosti, ostaje strukturalna prepreka za ekonomsko osnaživanje žena u neravnopravnom svijetu. Zajedno s Oxfamom, Udruženje poslovnih žena u Bosni i Hercegovini, u sklopu projekta FAI – Inkluzivni poljoprivredni lanci za održivi razvoj ruralnih područja u Bosni i Hercegovini i Albaniji, koji finansira Intesa SanPaolo Banka, radi na kreiranju izrade prijedloga za praktične politike (policy paper) i na kampanji podizanja svijesti kada se radi o nejednakosti u ruralnim područjima Bosne i Hercegovine. 

 

Izvršna direktorica Oxfam International Winnie Byanyima na Međunarodni dan žena objavit će imena četiri pobjednice koje rade na jačanju ekonomskih mogućnosti za žene, pružajući ženama dostojanstveniju i važniju ulogu kada se nađu na tržištu rada, ali i na društvenim i političkim promjenama koje će ženama omogućiti ostvarivanje ekonomskih prava. Mijenjajući ekonomska prava u našoj državi, mijenjamo i tradicionalne norme, utječemo na diskriminaciju žena omogućavajući svakoj djevojčici da sanja i ostvari iste snove kao i svaki dječak, saopćeno je iz Udruženje poslovnih žena u Bosni i Hercegovini.  

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook