Nastavak pretresa suspendovanom glavnom tužiocu BiH

Salihović: Mektić je bolestan čovjek... Ovo je inkvizicija. Dajte mi otkaz i 100 godina zatvora!

Hronika06.03.17, 10:36h

Salihović: Mektić je bolestan čovjek... Ovo je inkvizicija. Dajte mi otkaz i 100 godina zatvora!
Prije početka glavnog pretresa, Salihović je kazao okupljenim novinarima da disciplinski postupak i treba da bude javan da bi svi vidjeli o čemu se radi

 

Nastavak glavnog pretresa suspendovanom glavnom tužiocu BiH Goranu Salihoviću pred prvostepenom Disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) je počelo, a bit će saslušani optuženi, kao i svjedoci Emil Pinkas i Hasan Pleh.

 

Predsjednik Disciplinske komisije VSTV-a Mahmut Švraka jutros je potvrdio da je javnost ponovo isključena s ročišta. On je rekao novinarima da je razlog za isključenje ponovni dopis Tužilaštva BiH u kojem traže da se saslušanje Pinkasa i Pleha bude isključena javnost. Riječ o svjedocima koji su, inače, uposlenicima kabineta suspendiranog Salihovića.

 

Švraka je također pojasnio da je riječ o "živim predmetima", čija je istraga i dalje u toku. 

 

Na ovakvu odluku Švrake burno je reagirao Salihović koji je čak počeo govoriti povišenim tonom na članove komisije traživši da sjednica bude javna.

 

U jednom trenutku ga je opomenuo i član komisije Goran Nezirović, a Salihović je ponovo zaprijetio da će napustiti sjednicu. 

 

- Ovo što radite nije bilo ni u komunizmu. Ovo je inkvizicija. Dajte mi otkaz i 100 godina zatvora - kazao je Salihović.  

 

Prije početka glavnog pretresa, Salihović je kazao okupljenim novinarima da disciplinski postupak i treba da bude javan da bi svi vidjeli o čemu se radi.

 

- Mi nemamo šta kriti. I ja bih morao da reagujem na izjave Mektića, koji je jednostavno bolestan, koji iznosi laži, neistine, klevete, uvrede. Koji faktički ruši ovaj sistem. Krenuo je od tužilaštva, apsolutno čovjek želi da bude i ministar i policajac i tužilac i možda predsjednik države i očigledno mu ne godi što je izgubio na izborima - kazao je Salihović.


Na pitanje novinara "šta očekuje od svega i kako će izgledati postupak" Salihović je rekao da je spreman da da odgovore na sva postavljena pitanja.

 

- To je vrlo lako odgovoriti, imamo dokaze, imamo sve. Želim da svi vide šta je to i ne razumijem da zašto to neko nešto krije, "dajte to pod tepih". Sve što ste objavili u medijima, to je to. I to ništa nije tačno, zna se tačno, šta je. Jači je prekršaj ovo parkiranje, nego to sve - kazao je Salihović.

 

Na prethodnom ročištu ispitana su četiri tužioca Tužilaštva BiH bez prisustva Salihovića i njegovog advokata Rifata Konjića

 

Salihović, kome se stavlja na teret zloupotreba položaja i ovlaštenja, i njegov branilac odbili su da prisustvuju ročištu jer je bilo zatvoreno za javnost. 

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook