radni mart

Pred federalnim poslanicima pune ruke posla: O novom zakonu o PIO, zagađenju zraka u FBiH...

Front06.03.17, 08:13h

Pred federalnim poslanicima pune ruke posla: O novom zakonu o PIO, zagađenju zraka u FBiH...
Predstavnički dom Parlamenta FBiH će održati redovnu i vanrednu, te dvije tematske sjednice, a na dnevnom redu ima svega, od novog zakona o PIO do iseljavanja iz FBiH

 


Federalni poslanici imaće pune ruke posla od 14. do 22. marta, jer je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić zakazao četiri zasjedanja u tom periodu, od redovnih, preko tematskih do vanrednih- piše Oslobodjenje.

 

Nova, 19. redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH zakazana je za utorak, 14. marta. Na predloženom dnevnom redu svakako najviše pažnje zavređuje prijedlog novog zakona o PIO, koji je Vlada Federacije poslala u proceduru po hitnom postupku. Podsjetimo da je prošli pokušaj usvajanja ovog zakona, pošto je prošao kompletnu redovnu proceduru u formi prijedloga oboren na Domu naroda.

 

U međuvremenu je Vlada utvrdila novi prijedlog zakona, bez promijenjene vrijednosti opšteg boda, ali sa prolongiranom primjenom. Tako da i u ovom tekstu predložena vrijednost opšteg boda od 13,6. Na ovoj sjednici pred poslanicima će biti izmjene i dopune Zakona o radu, zakoni o gradovima Cazin, Livno i Goražde, izvještaj o prošlogodišnjem radu Vlade FBiH...

 

Za isti dan ili dan kasnije, 15. mart, zakazana je tematska sjednica o problemu zagađenosti zraka u Federaciji BiH.

 

Vanredno zasjedanje o temi “Rezolucija Predstavničkog doma Parlamenta FBiH o osudi inicijativa za federalizacijom države i entiteta sa ciljem etno-nacionalnih podjela i snaženja separatističkih tendencija”, predlagača Damira Mašića, federalnog poslanika SDP-a BiH, zakazano je za 21. mart.

 

Podsjetimo, pomenuti prijedlog rezolucije predložen je za dnevni red posljednje redovne sjednice, ali je većina to odbila usvojivši zaključak da će se o rezoluciji raspravljati vanredno.

 

Druga tematska sjednica zakazana je za 22. mart i to o problemu iseljavanja stanovništva iz Federacije BiH.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook