DRAGAN MEKTIĆ NAJAVIO

Slučaj 'Pismo': SIPA pokreće istragu protiv ambasadorice BiH u Holandiji zbog otvaranja Ivanićevog pisma iz Haga

Hronika05.03.17, 10:41h

Slučaj 'Pismo': SIPA pokreće istragu protiv ambasadorice BiH u Holandiji zbog otvaranja Ivanićevog pisma iz Haga
Ministar Mektić je ustvrdio da je neovlaštenim otvaranjem diplomatske pošte povrijeđeno Ustavom zajamčeno pravo na tajnost pisma te da zbog toga u ovom slučaju postoje elementi krivičnog djela

 

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić najavio je da će Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH  pokrenuti istragu radi utvrđivanje krivične odgovornosti bh. ambasadorice u Holandiji Mirsade Čolaković.


Razlog istrage je nezakonito otvaranje diplomatske pošte, tačnije pisma iz Međunarodog suda pravde u Hagu koje je bilo adresirano na predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.


Kako je poznato, sva tri pisma za članove Predsjedništva proslijeđena su putem Ambasade u Hagu, a Ivanićevu je stiglo otvoreno unatoč njegovoj naredbi ambasadorici Čolaković da ga niko ne smije otvoriti.

 

Shodno tome, ministar Mektić je ustvrdio da je neovlaštenim otvaranjem diplomatske pošte povrijeđeno Ustavom zajamčeno pravo na tajnost pisma te da zbog toga u ovom slučaju postoje elementi kaznenog djela.


- U skladu s međunarodnim pravom, prostor Veleposlanstva BiH u bilo kojoj državi smatra se prostorom i teritorijom države BiH. Tko god počini bilo kakvo krivično djelo na tom prostoru i teritoriju, treba odgovarati prema zakonima BiH - obrazložio je Dragan Mektić.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook