NAKON ISPUNJAVANJA UPITNIKA

Zvizdić otkrio: I dalje sam optimista, BiH će do kraja godine dobiti kandidatski status za EU

Front04.03.17, 11:50h

Zvizdić otkrio: I dalje sam optimista, BiH će do kraja godine dobiti kandidatski status za EU
Ako zaista ne dođe do nekih tektonskih političkih situacija ili poremećaja, BiH do kraja ove ili početkom naredne godine dobiti će kandidatski status za EU, kazao je Denis Zvizdić, predsjedavajući VM-a, za agenciju Anadolija

 


- Opredjeljenjem da ne idu u protuustavnu i antidejtonsku aktivnost, a to je blokiranje rada institucija Bosne i Hercegovine, Savez za promjene na čelu sa najvećom i strankom najvećeg kapaciteta unutar njega - SDS-om, donio je za mnoge u Republici Srpskoj možda neočekivanu, ali sasvim sigurno za dobre poznavaoce političkih prilika i kapaciteta samog Saveza, hrabru i politički mudru odluku, rekao je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.  


- Ovo je bila dalekosežno mudra odluka za razliku od one iz septembra 2016, kada je za mene potpuno nerazumljivo, Savez za promjene odlučio da podrži jednu predizbornu aktivnost u što je i bio pretvoren referendum o Danu RS-a održan samo sedam dana prije lokalnih izbora, rekao je Zvizdić.


Rad u skladu sa ustavnim i zakonskim nadležnostima


-Ovim potezom Saveza za promjene takvi radikalni stavovi, dakle, oni koji nas vraćaju u neka ranija vremena, u neke ideje 90-ih su onemogućeni, i BiH i regionu smo poslali vrlo jasnu poruku da svi želimo da poštujemo aktuelni Ustav, da poštujemo ono što je u ovome trenutku u ustavno-političko-pravnom smislu definirano Daytonom, i da na bazi toga želimo ostvariti naše bazne ciljeve kao BiH. A, to je dalji put ka EU i ekonomski razvoj, ali i nastaviti dalju saradnju sa našim prvim susjedima, posebno u ovom slučaju govorim sa Srbijom, jer imamo zajedničku konstataciju i stav da su mir i stabilnost u regionu preduvjet za bilo kakav i politički i demokratski i ekonomski i društveni razvoj. Zbog toga mislim da će institucije BiH nastaviti raditi, naveo je Zvizdić.


Dinamika odgovora na Upitnik zadovoljavajuća
 

Ako zaista ne dođe do nekih tektonskih političkih situacija ili poremećaja u BiH, Zvizdić, navodeći da je još uvijek optimista, očekuje da će BiH do kraja ove ili početkom naredne godine dobiti kandidatski status za EU.


- Moj optimizam temeljim na par nekih činjenica, a prva je da su sve institucije u BiH odgovorile na pitanja iz Upitnika iz EK koja su u spektru njihovih nadležnosti. Sve te institucije, dakle, kantonalni, federalni i državni nivo su dostavili te svoje doprinose u Upitniku kako ih mi interno nazivamo u Jedinstevni informacioni sistem. RS to još nije uradila, ali ne vidim niti jedan razlog da to ne uradi, osim, naravno, određenog taktiziranja ili pokušavanja da se poveća takozvana vidljivost u samom procesu, čiju ulogu niko ne spori jer bazno načelo Mehanizma koordinacije evropskih integracija jeste upravo načelo poštivanja ustavnih nadležnosti, istakao je Zvizdić.

 

O čemu je sve govorio Denis Zvizdić u intervjuu za Anadolu Agency čitajte OVDJE.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook