Poruka ministra sigurnosti BiH predsjedniku RS

Dragan Mektić odgovorio na optužbe Milorada Dodika

Front03.03.17, 12:34h

Dragan Mektić odgovorio na optužbe Milorada Dodika
Pozvao je i sve uposlenike, posebno tužioce, da kažu o kakvom se sve kriminalu radi u Tužilaštvu BiH i ko je u takvim nelegalnim radnjama učestvovao

 

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH izjavio je danas da u Tužilaštvu BiH vlada izvanredna situacija i da je toj instituciji potrebna neka vrsta prinudne uprave.

 

“Mislim da je Tužilaštvo BiH zrelo za neku vrstu prinudne uprave. Tamo se definitivno urušila čitava situacija, ne funkcioniše sistem i u posljednje vrijeme se isključivo bave kriminalom, dakle ne više korupciju, u sastavu Tužilaštva“, kazao je Mektić.

 

Dodao je da u situaciji kada je glavni tužilac Goran Salihović smijenjen zbog postojanja neke osnovane sumnje da je zloupotrebio položaj, pa zatim da je podnio ostavku zbog pokrenute istrage Božo Mihajlović, šef Posebnog odjela za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, onda je jasno o čemu se radi.

 

“Kao društvo i država pod hitno moramo nešto uraditi da spasimo pravosudni sistem i treći stub vlasti. Ukoliko ne funkcioniše taj stub vlasti, onda ne može da funkcioniše ni sama država. Ovo je već ozbiljna situacija, rekao bih vrlo alarmantna. Nažalost, oni nisu svjesni te situacije, jer u Tužilaštvu ne postoji nikakav stepen odgovornosti. Oni to smatraju normalnom situacijom u koje ne treba niko da se petlja i da niko ništa ne govori o tome, jer su nezavisni. Međutim, oni nisu svjesni da su najodgovorniji za sve probleme, bezakonje i nefunkcionisanje pravne države. Neophodna je neka vrsta prinudne uprave. Nažalost, ključni regulator Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH ili se krije od javnosti ili ne znaju šta bi rekli. U interesu pravne države, vladavine prava, socijalne jednakosti i ravnopravnosti svih građana moramo pod hitno tražiti rješenja i izlaz iz ove situacije“, naglašava Mektić.

 

Ministar kaže da posljednjih dana od raznih međunarodnih organizacija traži da pruže pomoć kada je u pitanju ovaj problem, te da će lično veoma brzo izaći u javnost sa svojim konkretnim razmišljanjima. Po njemu mora se promijeniti krivični zakon i zakon o krivičnom postupku BiH, te prije svega ograničiti vrijeme trajanja istraga.

 

Pozvao je i sve uposlenike, posebno tužioce, da kažu o kakvom se sve kriminalu radi u Tužilaštvu BiH i ko je u takvim nelegalnim radnjama učestvovao. Mektić je istakao da smatra sebe odgovornim što je došlo do iznošenja “prljavog veša“ u javnost i što se saznalo za probleme Tužilaštva, jer ima obavezu da djeluje u tom pravcu.

 

O optužbama predsjednika RS-a Milorada Dodika da radi na pogoršanju odnosa između Republike Srpske i Srbije, Mektić kaže da se oni na taj način brane o njegovih navoda da predsjednik RS-a radi na rušenju premijera susjedne zemlje Aleksandra Vučića.

 

“Uspostavili su parainstitucionalnu organizaciju koja na tome radi i na jedan najprljaviji način pokušavaju da utiču na političku situaciju u Srbiji. Pri tome kroz sve to ruše poziciju Vučića i preferiraju neke druge, poput Vuka Jeremića. Ne govorim o nečemu što mislim, nego o nečemu za šta postoje argumenti i dokazi i to smo na određen način dostavili Srbiji. To je potpuno zakonito“, jasan je Mektić.  

 

Na kraju Mektić je kazao da će preko SIPA-e u Tužilaštvu BiH inicirati pokretanje istrage o tome ko je u amabasadi BiH u Holandiji otvorio pismo iz Međunarodnog suda pravde u Hagu adresirano na Mladena Ivanića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

 

Prema njegovim riječima u tom slučaju postoji povreda ustavom zagarantovanog prava na tajnost pisma i tu postoje određeni elementi krivičnog djela. 

 

(Anadolija/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook