ODLAZAK IZ RODNOG GRADA

Uzbuna u Beogradu: Zašto se prestižni umjetnički festival 'Mikser' seli u Sarajevo i Ljubljanu?!

Kultura03.03.17, 11:20h

Uzbuna u Beogradu: Zašto se prestižni umjetnički festival 'Mikser' seli u Sarajevo i Ljubljanu?!
I dok Mikser traži lokaciju u Beogradu, u Sarajevu i Ljubljani lokalne vlasti učinile su sve da im pronađu adekvatan prostor

 

 

Vijest da će predstojeći Misker festival biti održan u "Žitomlinu" na donjem Dorćolu bi kod onih Mikserovih prvoboraca izazavala nostalgiju. Zna se da je prvi Mikser festival bio održan upravo u ovom prostoru, ali stvari nisu nimalo sentimentalne.


Nezvanično se saznaje da će Beograd možda ostati bez ove važne kulturne institucije. U trenutku pisanja ovog teksta nismo mogli dobiti potvrdu nekih informacija da čitav koncept Miksera gubi mjesto u rodnom gradu i seli se u Ljubljanu i Sarajevo, piše Nedeljnik.rs.


Prethodno najavljena lokacija festivala i potencijalno nova lokacija preseljenja Mikser House-a na donji Dorćol - fabrika IMK Industrija metalnih konstrukcija Beograd - otkazana je zbog stečajne procedure koja je iznenada ubrzana, te se prodaja kompleksa očekuje tek u narednih nekoliko mjeseci, što ne ostavlja prostor organizaciji Miksera da predstavi scenario očuvanja ovog industrijskog kompleksa od neizbežne sudbine - izgradnje još jednog tržnog centra ili poslovnog kompleksa.


"Ne ulazeći u razloge iznenadne brzine rješavanja statusa lokacije prvobitno dogovorene za održavanje Mikser Festivala 2017, odlučili smo da manifestaciju organizujemo na prvoj industrijskoj lokaciji koju smo otkrili Beograđanima 2009. godine", piše u saopštenju Miksera.


Od ranije je poznato da Mikser više neće biti na dosadašnjoj lokaciji u Karađorđevoj ulici.


"Mikser tim ne posustaje u pokušajima da u svom rodnom gradu pronađe novu kuću. Nadamo se da ćemo pouzdane informacije o novoj adresi Mikser House-a u Beogradu objaviti tokom predstojećeg festivala. Mikser House kao centar permanentnih kulturnih aktivnosti od kojih većina promoviše multikulturalnost Balkana, doprinio je rastu publike i prepoznavanju Mikserove kulturne platforme u čitavom regionu", dodaje se u saopštenju.


I dok Mikser traži lokaciju u Beogradu, u Sarajevu i Ljubljani lokalne vlasti učinile su sve da im pronađu adekvatan prostor.


Nedeljnik će u narednim danima pratiti ovaj slučaj, u nadi da o fenomenu Miksera nećemo morati u mjesecima pred nama da čitamo u svjetskim medijima kao o sarajevskom ili slovenačkom fenomenu, zaključuje Nedeljnik.rs.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)                                              


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook