POKRENUTA KAMPANJA 'MA KUŠ NA ME?'

Pušači BiH kreću u rat protiv novog zakona o zabrani pušenja: I mi imamo svoja prava!

Hronika02.03.17, 17:13h

Pušači BiH kreću u rat protiv novog zakona o zabrani pušenja: I mi imamo svoja prava!
Potcrtavaju da je riječ o zaštiti ljudskih prava pušača, a ne o kampanji koja ima za cilj promociju pušenja

Građani-pušači pokrenuli su ovih dana na Facebook-u kampanju naziva “Ma kuš na me”.


Kampanjom se diže glas protiv nedavno usvojenog nacrta zakona o apsolutnoj zabrani pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima na području FBiH. Potcrtavaju da je riječ o zaštiti ljudskih prava pušača, a ne o kampanji koja ima za cilj promociju pušenja.


Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, punoljetnih pušača u BiH ima preko dva miliona. To su osobe koje su poslovno i procesno sposobne, državljani ove zemlje koji u njoj plaćaju i poreze i PDV kod svake kupovine i definitivno imaju pravo da se kod donošenja zakona koji se direktno odnose na kvalitet života i prava pušača čuje i njihov glas, naglašavaju građani koji su i pokrenuli kampanju.


“Našu kampanju niko ne finansira, da budemo na čisto. Mi se moramo dići i pokazati da ovo što nam se sprema nije ništa drugo nego potpuno zanemarivanje činjenice da postojimo. A postojimo! U svakom restoranu, baru, gdje god, uredno platimo svoju kafu, piće, hranu, uslugu. Naše pravo je da uz to što platimo uživamo i zapalivši tu cigaru, cigaretu. Nemamo ništa protiv restorana koji imaju odvojene dijelove za pušače i nepušače, pa čak ni to da neki kafići mogu odlučiti da budu potpuno nepušački. Mi ćemo svoj novac trošiti u lokalima u kojima je pušenje dozvoljeno i dobro svima. Potpuna zabrana bilo čega nikada nije dovela do sretnog rješenja”, navode građani okupljeni oko ideje borbe za prava pušača.


Takođe, kažu da su svjesni pritiska koji Svjetska banka vrši na vlasti u BiH, u Federaciji BiH, u Republici Srpskoj i u Distriktu Brčko da se identičan tekst zakona usvoji na svim nivoima, ali najavljuju da su odlučni razbiti mitove i poluistine i izboriti se za svoje pravo uz potpuno uvažavanje istih prava nepušača.


Danas je na web stranici Ministarstva zdravlja FBiH objavljen i tekst spornog nacrta zakona, kao i poziv građanima i  pravnim subjektima da daju mišljenje, prijedloge i sugestije na ovaj zakon.

 
Građani će u narednim danima pokrenuti i potpisivanje peticije kako one on-line, tako i na ulicama BH gradova i te potpise planiraju dostaviti kako Svjetskoj Banci koja stoji iza ovakvog teksta nacrta zakona tako  parlamentarcima na svim nivoima.

 
“Mi ne tražimo za sebe ništa više nego ravnopravan tretman. Govorimo o skoro pola punoljetnih stanovnika BiH i sigurno nećemo odustati”, zaključuju borci za prava pušača.


(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook