Gostovali u emisiji 'BiH Magazin'

Hadžihafizbegović i Duraković: Kultura je za BiH učinila više nego diplomatija

Kultura01.03.17, 19:51h

Hadžihafizbegović i Duraković: Kultura je za BiH učinila više nego diplomatija
Prema riječima režisera Jasmina Durakovića u Bosni i Hercegovini se rade, i radiće se, sjajne stvari, ali politika predstavlja problem

 

Gosti specijalnog izdanja emisije “BiH Magazin” posvećene obilježavanju 1. marta, bili su poznati glumac Emir Hadžihafizbegović i režiser Jasmin Duraković. Oni su govorili o uspjesima bh.kinematografije u posljednjih 25 godina, ali i njenom značaju za kulturni identitet i imidž naše zemlje u svijetu, piše BHRT.


“Uvijek se osjetim pomalo frustriranim kad moramo objašnjavati politici da su kultura i sport prijeki put za BiH. Oni su učinili više od diplomatije”, rekao je Hadžihafizbegović, dodajući: “Kultura i sport su nešto u šta nijedan pfening i marka nisu bačeni, to je taj bosanski minimalizam, da velike stvari radimo sa malo novca”.


Hadžihafizbegović se osvrnuo na probleme u bh. kinematografiji i ponekad, neostatak razumijevanja nadležnih institucija. Kao primjer je naveo Danisa Tanovića i njegov scenarij, koji je Fond za kinematografiju BiH odbio, a za koji je kasnije dobio nagradu u Kanu.


“Mi pokušavamo da u federalni parlament dođe zakon o kinematografiji, koji nikako da dođe, to je ponovo političko pitanje. Sve je spremno za javnu raspravu. To je ta groteska u kojoj bh.kinematografija živi, a koja traje dugo, čak i prije disolucije Jugoslavije”, rekao je Hadžihafizbegović.


Prema riječima režisera Jasmina Durakovića u Bosni i Hercegovini se rade, i radiće se, sjajne stvari, ali politika predstavlja problem.


“Uporno pokušavamo da ubijedimo politiku da je kultura bitna za promociju države. Siguran sam da će, u vremenu koje dolazi, evropski identiteti država biti omeđeni kulturom”, rekao je Duraković, napominjući:


“Naš imidž je dosta urušen, svijet nas ne gleda jednako kao prije. Po meni ulaganje u kulturu i film promijenilo bi to, kada bi ova zemlja uložila 15 ili 20 miliona u kulturu, to bi se promijenilo, jer su svi naši umjetnici evropskog senzibiliteta”, kazao je Duraković.


On je napomenuo da je pomoć u radu potrebna ne samo poznatim imenima bh.filma, već i novoj, tek stasaloj generaciji koja je završila akademiju.


Emir Hadžihafizbegović i Jasmin Duraković najavili su danas nova ostvarenja. Dva filma su već snimljena, a četiri su u pripremi.


Duraković je za 24. mart u Austriji najavio premijeru svog novog filma koji se bavi životom izbjeglica iz Sirije.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook